Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(66): “Ruling on Benefiting from the World Bank`s Grant Presented to the Ministry of Social Affairs“

Date Added : 02-11-2015

Resolution No.(66): "Ruling on Benefiting from the World Bank`s Grant Presented to the Ministry of Social Affairs“

Date: 16/5/1424AH, corresponding to 16/7/2003AD

 

The Board received the following question:

What is the ruling of Sharia as regards benefiting from the grant presented to the Ministry of Social affairs by the World Bank?

Answer: All success is due to Allah, The Lord of The Worlds.

After careful study and deliberation, the Board deems that it is permissible to benefit from the World Bank`s grant within the outline proposed by “Questscope“, provided that the loans given to the beneficiaries have zero-interest.

Moreover, it is permissible that a Zakat committee from Amman area, or else takes charge of possessing and running credit funds in accordance with the rules of Islamic Sharia. And Allah Knows Best.


Iftaa` Board
Chairman of the Iftaa` Board, Chief Justice, Izz Al-Deen Al-Tamimi
               Dr. Mohammad Abu Yahia     

   Dr. Ahmad Hilayil      

                Sheikh Mahmoud Shwayyaat

    Dr. Yousef Gheezaan

Dr. Wasif Al-Bakhri

  Sheikh Saeid Hijjawi

     Sheikh Naeim Mujahid

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

Is it permissible for a woman to perform the obligatory prayer immediately after the adhan and before the Iqamah is performed in the mosque?

 

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
Yes, it is permissible for a woman to perform the obligatory (Fard) prayer immediately after the Adhan (call to prayer) and before the Iqamah (call to commence prayer) is performed in the mosque. And Allah the Exalted knows best.

What is the ruling on performing Tarawih in sets of four rak‘ahs with only one Tasleem?

It is not permissible to combine more than two rak‘ahs with a single Tasleem in Tarawih prayer. Whoever does so, their prayer is invalid. Shaykh al-Islam Imam Muhammad al-Ramli (may Allah have mercy on him) stated: "If a person prays four rak‘ahs of the Tarawih prayer with a single Tasleem, it is not valid if they did so intentionally and with knowledge [of the prohibition]. Otherwise, it becomes an 'absolute voluntary prayer' (nafl mutlaq); because it is contrary to what has been prescribed." [Nihayat al-Muhtaj, Vol.2/P.127].

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.