Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(67): “Ruling on Dividing Land in Accordance with Tameem Ad-Dari`s Endowment“

Date Added : 02-11-2015

 

Resolution No.(67): "Ruling on Dividing Land in Accordance with Tameem Ad-Dari`s Endowment"

Date: 23/5/1424 AH corresponding to 23/7/2003 AD.

 

The Board received the following question:

How to divide an inherited plot of land {Waqf Tameem Ad-Dari type} amongst eligible heirs, taking into consideration that it is located within the borders of Al-Khalil Municipality. Is it possible to divide it according to Sharia, or the Ottoman Land Code?

Answer: All success is due to Allah.

After deliberation, the Board is of the view that the revenue of the aforementioned plot and the structure on it is to be divided according to Sharia, and not the Ottoman Land Code. This is because it isn`t a miri land stated in the Ottoman Land Code, rather, it is registered as an endowment of Tameem Ad-Dari`s type, located within the borders of Al-Khalil Municipality. And Allah Knows Best.

 

  Iftaa` Board

Chairman of the Iftaa` Board, Chief Justice, Izz Al-Deen Al-Tamimi

                    Dr. Mohammad Abu Yahia     

             Dr. Ahmad Hilayil       

                         Sheikh Mahmoud Shwayyaat

                    Dr. Abdulsalam Al-Abbadi

             Dr. Yousef Gheezaan

         Dr. Wasif Al-Bakhri

            Sheikh Saeid Hijjawi

                 Sheikh Na`eim Mujahid

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

Is a wife considered divorced if her husband refused to go to bed with her (for sexual intercourse) for two months?

A wife doesn`t get divorced no matter for how long her husband refuses to have sex with her, and she had better go to court.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on mentioning Allah`s name upon slaughtering an animal?

In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is a Sunnah (prophetic tradition) for the person slaughtering to say: "Bismillah" (In the Name of Allah), though the most complete and perfect phrasing is to say: "Bismillah ar-Rahman ar-Rahim" (In the Name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful). This is in accordance with the words of Allah Almighty: "So eat of that [meat] upon which the name of Allah has been mentioned." (Al-An'am/118)
 
However, pronouncing it is not an obligatory requirement (Wajib). If someone omits it—whether deliberately or out of forgetfulness—the meat remains entirely lawful (Halal) to eat, though purposely omitting it is considered disliked (Makruh). And Allah the Almighty Knows Best.

Is it permissible to authorize charitable organizations to perform the Udhiyah on one`s behalf?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible to authorize charitable organizations to perform the sacrifice (Udhiyah) on one’s behalf. However, if these organizations undertake the slaughtering for a group of people, those in charge of the slaughtering must maintain lists of the names of those who authorized them. Furthermore, at the time of slaughter, the slaughterer must intend that the specific sacrifice is on behalf of a specific person. And Allah the Almighty knows best.