Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(6): "Administration and Development of Orphans' Funds"

Date Added : 26-03-2024

 

 

 

"Resolution No.(6): "Administration and Development of Orphans' Funds

Date: Rajab / 1408 AH, Corresponding to: 23/3/1985 AD

 

 

We received a question:

 

"What is the ruling on paying Zakat from the funds of orphans deposited in the Orphans Fund Development Foundation?"

 

The answer and all success attributed to Allah:

 

The Iftaa` Board has decided the following:

 

1- Zakat is obligatory on the wealth of minors and those in their stead, subject to the conditions of Zakat as prescribed by Islamic law.

 

2- In matters of Islamic rulings, they should be applied to all Muslims according to Islamic principles. It is not permissible to enact a law that selectively applies Islamic rulings to one group of Muslims while exempting others.

 

Therefore, the committee suggests that this issue be addressed within the framework of a comprehensive Zakat law that applies to all Muslims, including companies and institutions. Especially since the Temporary Zakat Fund Law No.3 of 1978, as amended by Temporary Law No.2/82, will soon be presented to the honorable National Assembly, by the permission of Allah. The committee hopes that the esteemed Assembly will prioritize the implementation of Zakat, as one of the pillars of Islam, comprehensively with care and attention.

 

And Allah The Almighty Knows Best.

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on obtaining financing from Islamic banks by bringing invoices in prior arrangement with the seller, then taking the cash after the financing is approved — with the purpose of settling debts and buying a car?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It appears from the transaction described that its underlying purpose is to obtain cash through resorting to a legal artifice (ḥīlah/tawarruq-style trick), and it is not permissible to engage in such trickery or to coordinate with the various parties merely to obtain liquidity. This is because such artifices bring the sale closer in reality to a ribā-based (usurious) transaction, even if it outwardly appears otherwise.
The Prophet ﷺ said: "Do not commit what the Jews committed, thereby making lawful what Allah has made unlawful through the flimsiest of tricks." This was related by Ibn Baṭṭah in his book Ibṭāl al-Ḥiyal (p. 47), and many scholars have graded it as ḥasan (sound/acceptable).
We have already explained the impermissibility of engaging in such deceptive dealings with Islamic banks in Fatwa No. 516, so please refer to it. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling on the prayer of the individual following the imam whose prayer is broadcasted via television?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
Among the conditions for the validity of following an Imam (Sihhat al-Iqtida’) is that the Imam and the follower (Ma’mum) must be in the same location. Therefore, the prayer of one who follows an Imam whose prayer is being broadcast via television from a distant location is not valid. However, if the follower is with the Imam in the same mosque, the prayer is valid. And Allah the Exalted knows best.

A man led the people in prayer as imam, and at the end of the prayer he performed a prostration of forgetfulness (*sujūd al-sahw*) because he had omitted a short *sūrah* after al-Fātiḥah. What is the ruling on his prayer and that of those praying behind him?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
According to the Shāfiʿī school, it is sunnah to recite a sūrah after al-Fātiḥah in the prayer. One who omits it has a valid prayer, and no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) is prescribed for omitting it. If someone performs sujūd al-sahw for its omission while knowing the ruling and remembering it, his prayer is invalidated. But one who is ignorant of the ruling, or who did so out of forgetfulness, his prayer is not invalidated, because this is among the matters that are obscure to people, and ignorance of it is not restricted to those who recently entered Islam.
Shaykh al-Islām al-Shams al-Ramlī said in Nihāyat al-Muḥtāj ilā Sharḥ al-Minhāj (Vol.2/p.70): “The remaining sunnahs are not compensated for by prostration, such as the remembrances (adhkār) of bowing and prostration, that is, the opening supplication (duʿāʾ al-iftitāḥ) and the sūrah, in accordance with the base rule, because they are not of the same nature as what has been reported [as compensable]. If one prostrates for any of them deliberately, his prayer is invalidated, unless he is excused due to ignorance. As for the objection raised that the ignorant person does not know that sujūd al-sahw is prescribed, and whoever knows it knows its place, this is refuted by denying such a necessary connection, for the ignorant person may hear only that sujūd al-sahw is prescribed before the salām, and so assume that it applies to every sunnah and is not restricted to its prescribed place.”
This is among the matters that are obscure, in which the mukallaf is excused for ignorance, as stated by al-Shabrāmallisī in his Ḥāshiyah ʿalā Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.2/p.70).
However, if the imam prostrates, and the follower (maʾmūm) presumes that his imam’s prostration is for a reason for which one does not prostrate, it is not permissible to follow him in it, so long as the follower knows the ruling.
Accordingly, the prayer of one who did not recite a sūrah after al-Fātiḥah is valid, and sujūd al-sahw is not prescribed for it. Whoever prostrates out of ignorance or forgetfulness, his prayer is valid, because this is among the issues hidden from the general public. But whoever prostrates while knowing the ruling and remembering it, his prayer is invalidated. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on reciting the Noble Qur’an during menstruation?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is impermissible for a woman in menses, a woman in postnatal bleeding, or a person in a state of major ritual impurity to recite any part of the Noble Qur’an with the intention of recitation, even from a mobile phone or a computer, and even if the recitation is from memory. It is narrated on the authority of ʿAlī ibn Abī Ṭālib (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) “was not prevented, or he said kept back, from the Qur’an by anything except janābah (major ritual impurity).” It was narrated by Abū Dāwūd and al-Tirmidhī, who said: “Ḥasan ṣaḥīḥ.”
Janābah and menstruation are one and the same in that both constitute a major ritual impurity. Just as a woman is commanded by Allah Almighty to pray, fast, and recite the Noble Qur’an during her period of purity, she is likewise commanded to refrain from these during the period of her excuse.
For further reference, see the fatwas: (Fatwas of Shaykh Nūḥ, Fatwa no. 27) and (248). And Allah Almighty knows best.