Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(39): "Ruling of Sharia on Bahaism"

Date Added : 03-12-2015

 

Resolution No.(39): "Ruling of Sharia on Bahaism"

Date: 25/6/1417 AH, corresponding to 7/11/1996

 

The Board has received the following question: 
What is the ruling of Sharia on Mr. (X`s) request to obtain a family register for the first time, taking into consideration the fact that he embraces Baha'ism?
Answer: All prefect praise be to Allah, The Lord of The Worlds; and may His blessings and peace be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.
The Board is of the view that it isn`t permissible to register the religion of the above mentioned person in his family register or passport because the Hashemite Kingdom of Jordan doesn`t recognize "Baha'ism" and any Muslim who converts to it is considered an apostate and takes the rulings of Sharia on apostates. Moreover, in the official records and documents he remains a Muslim based on his father`s family register until a Sharia court rules that he is an apostate. And Allah Knows Best.

 

 

Chairman of the Iftaa`Board, Chief Justice, Deputized Mufti of Jordan, Izzaldeen Al-Tamimi

Sheikh Sa`eid Hijjawi

Dr. Yousef Ghyzan

           Dr. Abdulsalam Al-Abbadi

          Dr. Mahmood Al-Bhakeet

Dr. Fat-hi Alduraini

                   Sheikh Mahmoud Al-Shewayat

         Dr. Mahmood Al-Sartawi

        Sheikh Na`eim Mujahid

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling on someone who combines two prayers as an early combination (jam‘ taqdīm), and then arrives at his place of residence during the time of the second prayer — is he obligated to repeat it?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Whoever combines Ẓuhr and ‘Aṣr while traveling — that is, before he has reached the built-up boundaries of his hometown [upon returning] — his combination (jam‘) of the two prayers remains valid, even if he arrives at his place of residence before the time for the second prayer has actually begun. This is because the combination was already validly completed with its proper conditions fulfilled, and he is not obligated to repeat the second prayer [upon arrival].
A traveler is permitted to make use of the concessions of shortening (qaṣr) and combining (jam‘) prayers once the distance of travel reaches (81 km) or more, provided that his journey is a permissible one, and that he begins shortening and combining only after actually setting out on the journey and passing beyond the built-up limits of the city in which he resides. And Allah, the Exalted, knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on one who performs ablution or the ritual bath while having nail polish?

Nail polish must be removed before ablution or ritual bath so that water reaches what is beneath it, because it is a barrier that prevents water from reaching that area. This is based on the hadith narrated by Ali (may Allah be pleased with him) from the Prophet (peace be upon him): "Whoever leaves a hair's breadth of his body unwashed from major impurity, such and such will be done to him in the Fire." (Reported by al-Bukhari). And Allah the Almighty knows best.

Is the marriage, which lacks a valid legal contract, a guardian, and a court registration, valid?

It is incumbent that a valid marriage contract be concluded in the presence of a guardian and two trustful witnesses, and it should be registered in the court to protect the rights of the wife. Actually, a valid marriage contract is what differentiates between sound marriage and fornication.