Site Map

Summarized Fatawaa

Do wounds and bleeding during the day in Ramadan break the fast?

If a wound results in something entering the body cavity (jauf), such as blood or an external object, then the fast is invalidated.
However, external wounds and bleeding do not break the fast, unless they cause something to enter the body cavity.

What is the ruling on praying while wearing shoes?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.

There is no sin for a Muslim to perform prayer while wearing their sandals or shoes, provided they are free from any impurities (najasa). It was narrated that Anas bin Malik (may Allah be pleased with him) was asked: 'Did the Prophet ﷺ pray in his sandals?' He replied: 'Yes.'" (Related by Al-Bukhari).

It is stated in Fath al-Bari (Vol.1/P.494) by Ibn Hajar (may Allah have mercy on him): "Regarding the phrase 'praying in his sandals,' Ibn Battal said: 'This is understood to apply as long as there is no impurity on them; furthermore, this is considered one of the legal concessions (rukhas)." And Allah the Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

Is it permissible to give to the poor from among the People of the Book from the Udhiyah?

Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
 
It is permissible to give to the poor among the People of the Book from a voluntary sacrifice (uḍḥiyyat taṭawwuʿ), just as it is permissible to give charity (ṣadaqah) to them. This opinion is a view (wajh) within the Shāfiʿī school, which was favored by al-Muḥibb al-Ṭabarī and Imam al-Nawawī. [See: Ḥāshiyat Ibn Qāsim al-ʿAbbādī ʿalā Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.9/P.365)]. And Allah Almighty knows best.