Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(282): "Islamic Ruling on Shooting a Scene in a Cemetery"

Date Added : 04-11-2019

Resolution No.(282)(18/2019), By The Board of Iftaa', Researches and Islamic Studies:

"Islamic Ruling on Shooting a Scene in a Cemetery"

Date: 25/Safar/1441 AH, corresponding to 24/10/2019 AD.

 

Praise be to Allah the Lord of the Worlds.

On its tenth session held on the above date, the Board reviewed the letter No.(2/1/1/12580) sent from His Excellency the Secretary General of Administrative and Financial Affairs at the Ministry of Awqaf Islamic Affairs and Holy Places Mr. Abdullah Al-Abbadi, and it reads as follows:

In reference to the letter of the Director of Production Services at the Royal Film Commission concerning shooting a scene in a cemetery in Swaileh area, could Your Grace explain the ruling of Sharia on that?

After careful consideration, the Board decided what follows:

If the scene to be filmed in the cemetery is confined to visiting a grave and reciting Al-Fatihah there then there is nothing wrong with that so long as the rules of visiting graves are adhered to. And Allah The Almighty Knows Best.

 

Chairperson of Iftaa` Board,

Grand Mufti of Jordan,

Dr. Mohammad Al-Khalayleh

Sheikh Abdulkareem Al-Khasawneh, Member

Dr. Ahmad Al-Hasanat, Member

Sheikh Sa`eid Al-Hijjawi, Member

Judge Khalid Woraikat, Member

Dr. Mohammad Al-Zou`bi, Member

Dr. Rashaad Al-Kelaani, Member

Dr. Majid Darawsheh, Member

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the Islamic ruling on one who was unable to fast and then regained the ability?

 
He is not required to make up the fast (Qada) even if he becomes capable of it; whether he regained the ability to fast after paying the fidya (feeding a needy person for each day of missed fasting) or before it, because he was liable for paying it in the first place, so it remains binding upon him. However, if he delayed paying it beyond the first year, nothing is required of him due to the delay. If he is unable to pay it, it does not remain as a debt upon him. And Allah the Exalted knows best.

If someone delays making up fasts for a year, can they give fidyah before performing qada?

Yes, it is permissible to give fidyah before making up the missed fasts (qada), because each is an independent obligation, and there is no required order between them. 

The imam recited a verse containing a prostration of recitation (*sajdat al-tilāwah*) but did not prostrate. After the imam's *salām*, a follower (*maʾmūm*) performed a prostration of forgetfulness (*sujūd al-sahw*) because the imam had not performed the prostration of recitation. Is it permissible to go against the imam in this way?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no sin on the imam if he omits the prostration of recitation (sujūd al-tilāwah), even deliberately. The maʾmūm (the one following the imam) is obliged to follow the imam in the prayer, so if the imam does not perform the prostration of recitation, it is not permissible for the follower to prostrate, because the imam is appointed only to be followed.
If the follower introduces a prostration after the imam’s salām but before his own salām, in a case where there is no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw), his prayer is invalidated if he knew it to be prohibited. Otherwise, he is excused on account of his ignorance and his prayer is not invalidated.
It is stated in Ḥāshiyat al-Imām al-Jamal ʿalā Fatḥ al-Wahhāb: “His statement: ‘So the omission of the hayʾāt (the non-essential sunnahs of the prayer) is not compensated for by prostration; if one prostrates for any of them deliberately, his prayer is invalidated, unless he is excused due to his ignorance.’”
Since this issue is one that is hidden from the laymen, as it is among the subtleties of knowledge, and the laymen are excused for ignorance of whatever is of such a nature, and their act of obedience is not invalidated because of it, it may be said that the prayer of one who has not acquired knowledge of this issue is not invalidated, with the necessity of learning the rulings remaining. As for after knowing it, the prayer is invalidated. And Allah Almighty knows best.