Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(43): "Ruling on the Amendments of the Islamic International Arab Bank`s Certificate of Incorporation and Statute"

Date Added : 07-12-2015

 

Resolution No.(43): "Ruling on the Amendments of the Islamic International Arab Bank`s Articles of Association and Statute Regualtions"

Date: 25/7/1420 AH, corresponding to 13/11/1999

We have received the following question:

Do the certificate of incorporation and the statute of the Islamic International Arab bank comply with the rulings of Islamic Sharia?

All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds; and may His blessings and peace be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

Answer: The Board has decided to approve the amendments indicated in the above letter, and which comply with the rulings of Islamic Sharia, provided that paragraph (D) of article (28) is rewritten to read as follows:

Paragraph (D) The other precautions:

Any percentage of the profits based on the suggestion of the administrative board and the approval of the general authority in favor of any other precautions, regardless of their name or purpose, in the best interest of the company and its course of business, provided that this deduction is made after that of the income tax. And Allah Knows Best.

Chairman of the Iftaa` Board, Chief Justice, The Grand Mufti, Sheikh Izuldeen At-tamimi

Sheikh Sa`eid Al-Hijjawi

Dr. Yousef Ali Ghyzaan

   Dr. Mahmoud Al-Bakheet

   Dr. Abdulsalam Al-Abbadi

Sheikh Sa`eid Shewayat

                     Executive Secretary of the Iftaa` Board, Na`eim Mujahid

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it permissible for a suitor to go out with his fiancé upon the conclusion of the marriage contract?

Upon the conclusion of the marriage contract, the woman becomes lawful for her husband. However, the customary practice should be observed in this regard since rights could be lost in case of divorce, or death.

What is the ruling on reciting the Noble Qur’an during menstruation?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is impermissible for a woman in menses, a woman in postnatal bleeding, or a person in a state of major ritual impurity to recite any part of the Noble Qur’an with the intention of recitation, even from a mobile phone or a computer, and even if the recitation is from memory. It is narrated on the authority of ʿAlī ibn Abī Ṭālib (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) “was not prevented, or he said kept back, from the Qur’an by anything except janābah (major ritual impurity).” It was narrated by Abū Dāwūd and al-Tirmidhī, who said: “Ḥasan ṣaḥīḥ.”
Janābah and menstruation are one and the same in that both constitute a major ritual impurity. Just as a woman is commanded by Allah Almighty to pray, fast, and recite the Noble Qur’an during her period of purity, she is likewise commanded to refrain from these during the period of her excuse.
For further reference, see the fatwas: (Fatwas of Shaykh Nūḥ, Fatwa no. 27) and (248). And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on omitting the prostration of recitation?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
The prostration of recitation (Sajdat al-Tilawah) is a Sunnah for both the reader and the listener. There is no sin in omitting it, though doing so results in missing a great reward. Muslim narrated from Abu Hurairah (may Allah be pleased with him) that the Prophet ﷺ said: 'When the son of Adam recites a verse of prostration and prostrates, Shaytan withdraws weeping, saying: "Woe to him! (and in the narration of Abu Kuraib: "Woe to me!") The son of Adam was commanded to prostrate and he prostrated, so Paradise is his; and I was commanded to prostrate and I refused, so the Fire is mine."'
 
Sheikh al-Islam Imam al-Nawawi (may Allah have mercy on him) stated: 'It is recommended to prostrate immediately after reciting or hearing a verse of prostration. If one delays it but the interval is short, he may still prostrate. However, if the interval is long, the opportunity is missed.' [Rawdat al-Talibin Vol.1/P.323].
 
Furthermore, the prostration of recitation becomes obligatory (Wajib) in congregational prayer if the Imam prostrates, out of the necessity of following him. And Allah the Exalted knows best.