Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(178): "Ruling of Sharia on Deducting Part of the Donations to Cover Administrative Expenses"

Date Added : 02-11-2015

Resolution No.(178)(10/2012) by the Board of Iftaa`, Research and Islamic Studies:

"Ruling of Sharia on Deducting Part of the Donations to Cover Administrative Expenses"

Date: 8/8/1433 AH, corresponding to 28/6/2012.

 

All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds; and may His blessings and peace be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

During its fifth session held on the above given date, the Board reviewed the following question:

From time to time, the Professional Associations Complex launches fund-raising campaigns to support the poor in Jordan, or our Arab brothers. Since such campaigns involve administrative expenses, is it permissible to cover them from the raised-funds?

After researching and deliberating, the Board decided what follows:

There are two types of administrative expenses needed by charitable societies:

First: Administrative expenses that are essential for achieving the objective of the fund-raising campaign, such as expenses of delivering funds to their eligible recipients, the expenses of safeguarding these funds and the like, are permissible to be covered in compliance with the agreed upon jurisprudential maxim: "The means takes the ruling of the end.". This maxim has been indicated by many of the Sharia-approved evidences, and was stated in many books of the scholars, such as Al-Izz Bin Abdulsalaam.

Second: Other administrative expenses of the society, such as staff salaries, rent, water, electricity..etc, shouldn`t be covered from the funds that have been raised for a certain purpose; rather, from the general donations made to the society in general, or for it in particular.

To be on the safe side, the Board advises those in charge of raising these funds to inform the donors that a small part of them covers administrative expenses. And Allah Knows Best.

 

Chairman of the General Iftaa` Board, His grace the Mufti General of the Hashemite Kingdom of Jordan, Sheikh Abdulkareem Al-Khasawneh

Sheikh Sa`ied Hijawi/ Member

Prof. Abdulsalam Al-Abbadi/ Member

Prof. Mohammad Al-Khwdah/Member

Prof. Abdul N`nassir Abu-Al-bas`sal/Member

Dr.Yahia Al-Boutoosh/Member

Dr. Wasif Al-Bakhri/ Member

Dr. Mohammad Al-Khalayleh/ Member

Dr. Mohammad Az`zoubi/ Member

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

When does the time for the Fajr prayer begin?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
The time for the Fajr prayer begins once the Mu’adhin starts the second Adhan (Al-Adhan al-Thani), and not after the first Adhan. And Allah the Exalted knows best.

What is the ruling on the ablution of one who washes his arms from the wrist to the elbows?

In the school of Imam al-Shafi'i (may Allah have mercy on him), washing the arms (hands) is achieved by washing the arms completely, from the fingertips to the elbows. Washing only the palms at the beginning is insufficient, as washing them at the beginning is a Sunnah, but after washing the face, it becomes obligatory (fard). The person performing ablution must wash his palms along with the arms after washing the face. If he does not wash his palms, his ablution is invalid and not correct. And Allah the Almighty knows best.

Some online stores offer a discount on a customer's first purchase — what is the ruling on creating a new account each time a customer makes a purchase in order to obtain that discount?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is obligatory upon a Muslim to uphold honesty in both his words and his actions. Allah the Almighty says {what means}: "O you who have believed, do not betray Allah and the Messenger or betray your trusts while you know." [Al-Anfāl/ 27] And He says {what means}: "O you who have believed, fear Allah and be with the truthful." [Al-Tawbah/ 119]. And the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever deceives us is not of us." (Reported by al-Bukhārī.)
As for creating a new account for the same buyer, the terms and conditions of the website must be observed and respected. If doing so violates those terms, it is not permissible. And Allah the Almighty knows best.