What is the ruling on someone who possesses cash reaching the niṣāb (minimum threshold liable for zakah), and then uses part of it to purchase gold before the ḥawl (lunar year) is complete — must he pay zakāh on all of it [combined], or only on the remaining cash, excluding the gold?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Gold acquired for hoarding and saving is subject to zakāh once it reaches the niṣāb (minimum threshold liable for Zakah) — when combined with any cash held — and once a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it. The starting point for calculating this ḥawl is the ḥawl of the paper currency [used to purchase it], which had already reached the niṣāb and was then used to purchase the gold.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.78): "As for someone who sells silver in exchange for gold, or vice versa, zakāh remains obligatory upon it, since he builds [the calculation of] its ḥawl upon [the ḥawl established at the time of] the original transaction [i.e., when the wealth was first acquired]."
This has already been explained in detail in Fatwa No.
2670 — please refer to it.
And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible to purchase the Udhiyah on installments?
It is permissible to purchase the sacrificial animal (uḍḥiyyah) on installments or by borrowing its price. However, it is not recommended for the poor to do so, because they are not required to offer a sacrifice, and Allah does not burden a soul beyond its capacity. If doing so would lead to negligence in providing for one's dependents (nafaqah wājibah), then giving precedence to obligatory maintenance over borrowing to buy the sacrifice is appropriate. This is based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): "It is sufficient sin for a person to withhold food from those whom he is responsible to support."
Furthermore, the sacrifice is valid from one who has a debt, but it is preferable (awlā) to repay the debt first, especially if the debt is due immediately (ḥāll). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible for a woman to perform the obligatory prayer immediately after the adhan and before the Iqamah is performed in the mosque?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Yes, it is permissible for a woman to perform the obligatory (Fard) prayer immediately after the Adhan (call to prayer) and before the Iqamah (call to commence prayer) is performed in the mosque. And Allah the Exalted knows best.