الموقع الرئيسي

Articles

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-11-2023

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department

 

 

The Grand Mufti and the staff of the General Iftaa` Department extend their warmest congratulations to Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani on the occasion of the Cabinet's decision to appoint him as the Secretary-General of the General Iftaa` Department.

 

We ask Allah the Almighty for guidance and success to him and us.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What type of illness that permits breaking the fast in Ramadan?

It is an illness that, if one fasts, there is a fear it may lead to their death or cause unbearable hardship.

What are the Sharia consequences when the sacrificial time for the uḍḥiyyah comes to an end?

 
 
 
 
 
 

 
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
If the sun sets on the final day of Tashriq (the 13th of Dhu al-Hijjah) and the Udhiyah (sacrificial animal) has not yet been slaughtered, its designated time has expired. Should a person slaughter it after this point, it will not be counted as an Udhiyah.
 
However, if the sacrifice was a vowed one (Mandhurah), they are strictly obligated to slaughter it as a makeup act (Qada’), and its meat must be distributed entirely according to the rules governing vowed sacrifices.
 
It is stated in Bushra al-Karim (p. 702): "If one slaughters after sunset on the final day [of Tashriq]... it does not count as an Udhiyah, unless it was a vowed sacrifice, in which case it is fulfilled as a makeup act (Qada’)." And Allah the Almighty Knows Best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

 I`m keeping a plot of land (10 Dunums) for my children. Is it liable for Zakah?

Praise be to Allah, The Lord of the Worlds.

Land that is purchased with the intention of ownership and personal benefit—meaning to retain it for use and not for trade—is not subject to zakāh, as such property is not considered from trade commodities (ʿurūḍ al-tijārah).
 
It is stated in Al-Ḥāwī al-Kabīr:
“If it is property and one intends it for trade, then zakāh is due upon it; but if he intends it for personal possession, then no zakāh is due upon it.” And Allah, the Exalted, knows best.