الموقع الرئيسي

Articles

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-11-2023

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department

 

 

The Grand Mufti and the staff of the General Iftaa` Department extend their warmest congratulations to Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani on the occasion of the Cabinet's decision to appoint him as the Secretary-General of the General Iftaa` Department.

 

We ask Allah the Almighty for guidance and success to him and us.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on supplicating with other than the transmitted (Ma'thur) supplications in prayer?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible to supplicate (make du'a) during the prayer for anything from the affairs of religion or worldly life, and the prayer is not invalidated by doing so.
Shaykh al-Islam, the Imam an-Nawawi, may Allah have mercy on him, says: "Our madhhab [i.e., the Shafi'i madhhab] holds that it is permissible for a person to supplicate during it [the prayer] with anything that is permissible to supplicate with outside the prayer, from the affairs of religion or worldly life. He may say: 'O Allah, grant me wholesome sustenance, offspring, a house, and a beautiful young wife' — describing her; or: 'O Allah, free so-and-so from prison,' or 'destroy so-and-so,' and other such things — and none of this invalidates his prayer according to us. And this is also the view of Malik, ath-Thawri, Abu Thawr, and Ishaq." [Al-Majmu', Vol.3/P.454]. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

Is it permissible to offer an Udhiyah on behalf of another without their permission?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
It is not permissible for a person to offer a sacrifice (Udhiyah) on behalf of someone else without their permission, except in the following cases: if he sacrifices on behalf of the members of his household, if a guardian sacrifices from his own wealth on behalf of his ward, or if the Imam (ruler) sacrifices from the public treasury (Bayt al-Mal) on behalf of the Muslims. And Allah the Almighty knows best.

Is it permissible to use unscented petroleum jelly (Vaseline) during ‘Umrah, in order to prevent skin chafing or irritation?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
According to the Shāfi‘ī school, it is permissible for someone in the state of iḥrām to use oils and creams free of perfume/fragrance on parts of the body other than the head and beard, for a genuine medical need — such as preventing skin chafing or irritation. However, applying them to the head or beard remains unlawful.
Shaykh al-Islām, Imam an-Nawawī (raḥimahullāh), says in al-Majmū‘ (Vol.7/P.279): "Oils are of two types: the first is an oil that is neither perfumed itself nor contains any perfume — such as olive oil, sesame oil, ghee, butter, walnut oil, almond oil, and similar oils. The use of this type is not unlawful anywhere on the body, except on the head and beard — where its use is unlawful without any disagreement [among the scholars]." And Allah, the Exalted, knows best.