Which holds greater virtue: The Udhiyah (Sacrificial Offering) or giving its value in Charity (Sadaqah)?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Offering an Udhiyah (sacrificial offering) holds greater virtue than donating its monetary value to the poor and needy. This is because the sacrifice is a prominent, manifest ritual among the sacred symbols of Islam. Allah Almighty says: "That [is so]. And whoever honors the symbols of Allah - indeed, it is from the piety of hearts." (Al-Hajj: 32)
Furthermore, there are numerous authentic and explicit Hadiths highlighting its immense reward. The Prophet (peace and blessings be upon him) consistently offered this sacrifice, as did the Righteous Caliphs after him. And Allah the Almighty Knows Best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a father shaking hands with his son’s wife after she has been divorced three times?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The wife of one’s son is among the women permanently prohibited to the husband’s father as soon as the marriage contract is concluded, based on the saying of Allah the Exalted: “Prohibited to you are your mothers, your daughters, your sisters, your paternal aunts, your maternal aunts, your brother’s daughters, your sister’s daughters, your foster mothers, your foster sisters, your wives’ mothers, and your stepdaughters under your guardianship [born] of your wives with whom you have consummated marriage. But if you have not consummated marriage with them, there is no sin upon you. [Also prohibited are] the wives of your sons who are from your loins, and that you take [in marriage] two sisters simultaneously, except for what has already occurred. Indeed, Allah is ever Forgiving and Merciful.” [al-Nisāʾ/23]
This prohibition begins once the son’s marriage contract with his wife is complete, and it remains in force even if the son separates from her before consummation or before any seclusion (khalwah) with her. It is therefore permissible for the father to shake her hand and to be alone with her, provided there is no fitnah (temptation) and no suspicion.
It is stated in ʿUmdat al-Sālik (p. 204): “It is forbidden to marry… the wives of one’s fathers and of one’s sons. All of these women become prohibited by the mere contract, … all of that being a permanent prohibition.” End quote, with slight adaptation. And Allah Almighty knows best.
If someone starts the day sick or traveling while fasting, is it permissible for them to break their fast?
● A sick person who finds fasting difficult is allowed to break their fast, whether they began the day fasting or not.
● As for a traveler:
○ If they were still at home at dawn and then traveled after Fajr (dawn), they must continue fasting unless they experience extreme hardship, in which case they may break their fast.
○ However, if they were already traveling when dawn broke—meaning they had left their town before Fajr—then they are permitted to break their fast. This is what the Prophetﷺ did during the year of the conquest (of Makkah).