Can a menstruating woman listen to the Quran from the radio or television?
Yes, a menstruating woman is allowed to listen to the Quran from the radio or television. What is forbidden for her is reciting the Quran and touching the Mus-haf, but listening is permissible—in fact, it is an act of worship.However, she should not repeat along with the Qur’an or try to keep pace with it.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on someone who wakes up in a state of janābah (major ritual impurity) near the very end of the prayer's designated time, during cold weather — should he heat water in order to perform ghusl, even though the prayer's time will expire as a result, or should he perform tayammum instead?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If the water is cold, and cannot be used due to fear of harm that is not ordinarily tolerable, or that would result in illness, then in this case it becomes obligatory to heat the water — even if heating it causes the time for Fajr to expire — and no sin is incurred in doing so, due to his valid excuse. He may not resort to tayammum (dry ablution) instead, since water remains available [and merely needs to be heated].
Imam Shihāb ad-Dīn Aḥmad ar-Ramlī (raḥimahullāh) said: "He was asked regarding a person who, if he were to use cold water, would experience harm that permits tayammum, and who has access to something with which he could heat the water — but if he heats it, the prayer's time will expire. Is it obligatory for him to heat it even if the time expires, or should he pray with tayammum within the prescribed time? He answered that it is obligatory for him to heat the water, even if the time for that particular obligatory prayer expires." [Fatāwā ar-Ramlī, Vol.1/P.98]
Imam al-Bājūrī (raḥimahullāh) said in his Ḥāshiyah on Sharḥ Ibn Qāsim (Vol.1/P.173): "And if he fears [harm] from using cold water, and is currently unable to heat it, but knows of a place where firewood is available, such that if he were to go there he would not return until after the prescribed time has expired — what appears [to be the correct position] is that it is obligatory for him to go and seek the firewood, even if the time expires as a result, as this is the position ultimately settled upon by ar-Ramlī, and as related from him by Ibn Qāsim." And Allah, the Exalted, knows best.
The imam recited a verse containing a prostration of recitation (*sajdat al-tilāwah*) but did not prostrate. After the imam's *salām*, a follower (*maʾmūm*) performed a prostration of forgetfulness (*sujūd al-sahw*) because the imam had not performed the prostration of recitation. Is it permissible to go against the imam in this way?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no sin on the imam if he omits the prostration of recitation (sujūd al-tilāwah), even deliberately. The maʾmūm (the one following the imam) is obliged to follow the imam in the prayer, so if the imam does not perform the prostration of recitation, it is not permissible for the follower to prostrate, because the imam is appointed only to be followed.
If the follower introduces a prostration after the imam’s salām but before his own salām, in a case where there is no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw), his prayer is invalidated if he knew it to be prohibited. Otherwise, he is excused on account of his ignorance and his prayer is not invalidated.
It is stated in Ḥāshiyat al-Imām al-Jamal ʿalā Fatḥ al-Wahhāb: “His statement: ‘So the omission of the hayʾāt (the non-essential sunnahs of the prayer) is not compensated for by prostration; if one prostrates for any of them deliberately, his prayer is invalidated, unless he is excused due to his ignorance.’”
Since this issue is one that is hidden from the laymen, as it is among the subtleties of knowledge, and the laymen are excused for ignorance of whatever is of such a nature, and their act of obedience is not invalidated because of it, it may be said that the prayer of one who has not acquired knowledge of this issue is not invalidated, with the necessity of learning the rulings remaining. As for after knowing it, the prayer is invalidated. And Allah Almighty knows best.