What is the ruling on performing the Istikhara prayer after the Witr paryer?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The Istikhara prayer (Prayer for seeking guidance) is a Sunnah. It consists of two units (rak’ahs) performed outside of the obligatory prayers, after which the person supplicates with the traditionally narrated du’a. It is permissible to perform it before or after the Witr prayer, as the Istikhara prayer is recommended at all times except during the disliked times—the periods in which prayer is prohibited. This is because its specific reason (the Istikhara and supplication) occurs after the prayer itself, and any prayer with a subsequent reason is not permitted during the prohibited times. It should be noted that the two rak’ahs of Istikhara are not fulfilled by performing only one rak’ah, nor by a prostration of recitation (Sajdat al-Tilawah), nor by a funeral prayer (Janazah). And Allah the Exalted knows best.
Is it permissible for a woman to perform the obligatory prayer immediately after the adhan and before the Iqamah is performed in the mosque?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Yes, it is permissible for a woman to perform the obligatory (Fard) prayer immediately after the Adhan (call to prayer) and before the Iqamah (call to commence prayer) is performed in the mosque. And Allah the Exalted knows best.
Are school exams a valid excuse for breaking the fast in Ramadan?
School and university exams are not considered a valid excuse for breaking the fast, as most students take their exams while fasting without experiencing extreme hardship. Fasting does not conflict with exam preparation, and a Muslim seeks strength in obedience to Allah for both worldly and spiritual matters.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.