الموقع الرئيسي

Articles

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-11-2023

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department

 

 

The Grand Mufti and the staff of the General Iftaa` Department extend their warmest congratulations to Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani on the occasion of the Cabinet's decision to appoint him as the Secretary-General of the General Iftaa` Department.

 

We ask Allah the Almighty for guidance and success to him and us.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Can a woman leading other women in Tarawih prayer recite aloud?

Yes, a woman leading other women in Tarawih prayer is allowed to recite aloud, as long as no non-mahram (other than unmarriageable kin) men can hear her.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law if the follower (maʾmūm) stands up for the third rakʿah out of forgetfulness while the imam has sat for the middle tashahhud?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If the imam sits for the tashahhud while the follower (maʾmūm), out of forgetfulness, stands up for the third rakʿah, he is obliged to return to his sitting position, since following the imam is obligatory. In this case, no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) is required of him. If, however, he fails to return, his prayer is rendered invalid.
Shaykh al-Islām Imām Zakariyyā al-Anṣārī, may Allah have mercy upon him, states: "If the follower stands up alone out of forgetfulness, he is obliged to return, since following the imam is obligatory... If he does not return, his prayer is rendered invalid, due to his departure from what is obligatory." [Asnā al-Maṭālib,Vol.1/P.190] And Allah the Almighty knows best.

What is the ruling on congregational prayer performed outside the mosque, and is it a condition that it be performed in a mosque in order to attain the full reward?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is not a condition for attaining the reward of congregational prayer that it be performed in a mosque; however, a Muslim should still be keen to perform his prayers in the mosque, so as not to miss out on immense reward. This is due to the virtue of the mosque and of spending time there (i‘tikāf), the typically larger number of worshippers present, and the additional reward gained through walking to and from the mosque. On the authority of Abū Hurayrah (raḍiyallāhu ‘anh), the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever purifies himself in his house, then walks to one of the houses of Allah to fulfill one of the obligations Allah has prescribed, one of his steps will erase a sin, and the other will raise him a degree [in status]." (Related by Muslim)
Whoever misses congregational prayer at the mosque should still strive to pray in congregation at his workplace, or together with the members of his household. And Allah, the Exalted, knows best.