الموقع الرئيسي

Articles

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-11-2023

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department

 

 

The Grand Mufti and the staff of the General Iftaa` Department extend their warmest congratulations to Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani on the occasion of the Cabinet's decision to appoint him as the Secretary-General of the General Iftaa` Department.

 

We ask Allah the Almighty for guidance and success to him and us.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on Making up Prayers Missed before Reaching Puberty?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Among the conditions for accountability for one's actions in the Hereafter is taklīf (religious legal responsibility) — meaning, possessing sound reason and having reached puberty. The signs of puberty are: nocturnal emission, menstruation, or reaching the age of fifteen [lunar years].
Whoever missed prayers before reaching puberty is not obligated to make them up, since taklīf did not yet apply to him at that time. Our master, the Prophet ﷺ, said: "The pen has been lifted from three: from the child until he reaches puberty, from the sleeping person until he wakes, and from the insane person until he regains sanity." [Related by Abū Dāwūd]
The method for making up missed prayers and fasts has already been explained in Fatwa No. 2705, and Fatwa No. 876. And Allah, the Exalted, knows best.

How should a person who is afflicted with continued major ritual impurity (incontinence of urine, bleeding outside the monthly period) perform ablution?

Such a person should make ablution for every prayer after its due time and after removing impurities from their body and outfit, and should place a fresh diaper whenever needed so as for the impurity not to spread out. They should also perform prayer immediately even if incontinence of urine continued, and should repeat the aforementioned for every obligatory prayer, then perform optional prayer as much as they want.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it permissible to divide one mudd of fidyah between two people?

No, it is not permissible to divide one mudd between two people, because it would not count as a full meal for either of them.