For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on a woman who takes medication to delay menstruation for fasting?
If a woman takes medication (to delay menstrual period) and does not experience menstruation, her fast is valid. However, she is not advised to do so unless there is a necessity.
If the medication harms her, even potentially, it is forbidden (haram) for her to take it.
What is the ruling of Islamic Law on working in hotels?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible to work in hotels, restaurants, and shops in jobs that involve no direct handling of forbidden things and do not assist in them, such as administrative work.
As for jobs in which one directly handles forbidden things or assists in them, such as serving, transporting, or purchasing alcohol, receiving payment for it, or agreeing to buy it, working in them is forbidden, based on the saying of Allah the Mighty and Majestic: “And cooperate in righteousness and piety, but do not cooperate in sin and aggression. And fear Allah; indeed, Allah is severe in penalty.” [al-Māʾidah/2]
The basic nature of the work of hotels and restaurants is permissible, and the sin of any forbidden element that arises incidentally in some of what takes place in a hotel or restaurant is borne by those who run it.
The scholars have also permitted dealing with one whose lawful wealth is mixed with unlawful wealth, as previously explained in Fatwa no. (
2697). And Allah Almighty knows best.
Is an animal that results from crossbreeding between two types of livestock (an'ām) valid [for sacrifice]?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
An animal that results from crossbreeding between two types of livestock (an'ām) is valid [for sacrifice], with consideration given to the higher of the two required ages. Thus, in the case of an animal crossbred between sheep (ḍa'n) and goats (ma'z), only one that has reached two years of age is valid [for sacrifice]. And Allah, the Most High, knows best.