الموقع الرئيسي

Articles

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-11-2023

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department

 

 

The Grand Mufti and the staff of the General Iftaa` Department extend their warmest congratulations to Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani on the occasion of the Cabinet's decision to appoint him as the Secretary-General of the General Iftaa` Department.

 

We ask Allah the Almighty for guidance and success to him and us.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

If a woman becomes pure from menstruation before the Fajr Adhan in Ramadan, is she required to fast?

If a woman becomes pure (from menstrual period) before the Fajr Adhan, she must fast, as the impediment preventing her from fasting has been removed. The Sharia maxim in this regard states: "When the impediment is removed, the obligation returns."
She should then make the intention to fast before Fajr and perform ghusl (ritual purification) for prayer, whether before or after Fajr.

Can a menstruating woman listen to the Quran from the radio or television?

Yes, a menstruating woman is allowed to listen to the Quran from the radio or television. What is forbidden for her is reciting the Quran and touching the Mus-haf, but listening is permissible—in fact, it is an act of worship.However, she should not repeat along with the Qur’an or try to keep pace with it. 

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

Is it permissible for a menstruating woman to recite the Quran from the computer without actually touching the Quran?

It is not permissible for a woman in her menstrual period, or in postpartum to recite the Quran, even by heart, or without actually touching the Quran itself. Recitation itself is what is prohibited on her regardless of how it is done. However, it is permissible for her to surf through the Quran by her eyes, or to recall it in her head without uttering the words. There is no harm for her to look at the Quranic verses on the computer without touching it, or to utter the words as this is called looking not reciting or reading.