الموقع الرئيسي

Articles

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-11-2023

Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani Appointed as the Secretary-General of the General Iftaa` Department

 

 

The Grand Mufti and the staff of the General Iftaa` Department extend their warmest congratulations to Dr. Zaid Ibrahim Al-Kilani on the occasion of the Cabinet's decision to appoint him as the Secretary-General of the General Iftaa` Department.

 

We ask Allah the Almighty for guidance and success to him and us.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on one who died owing debts and left no wealth? Is it obligatory upon the heirs to settle these debts?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The general rule is that if a person dies owing rights to other people, such as debts, these are settled from his estate, if he left any wealth, before the estate is divided. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “The believer's soul is suspended by his debt until it is settled for him.” Graded ḥasan by al-Tirmidhī. Repayment of debts takes precedence over the heirs’ right to inheritance.
If the deceased left no estate, or left wealth that was insufficient to cover his debts, it is not obligatory for the heirs to pay from their own wealth, but it is recommended for them to do so, because the deceased’s dhimmah (legal liability) remains occupied by the debt. It is reported in some narrations that he remains held in suspension until his debt is paid, and it is not part of filial righteousness for a child to leave his father’s dhimmah burdened with debt.
All of the children may contribute to settling the debt on behalf of their father and cooperate in doing so, even in installments, according to their ability. And Allah Almighty knows best.

I vowed to give a specific charity if a certain matter came to pass — what is the ruling on giving that charity before the matter is realised?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
Fulfilling a vow (nadhr) is obligatory, in accordance with the word of Allah the Almighty: "And let them fulfil their vows." [Al-Ḥajj/ 29] And the saying of our master the Messenger of Allah ﷺ: "Whoever vows to obey Allah, let him obey Him; and whoever vows to disobey Him, let him not disobey Him." (Reported by al-Bukhārī.)
The Shāfiʿī scholars distinguished between a financial vow (nadhr mālī) and a bodily vow (nadhr badanī). They permitted the fulfilment of a financial vow to be brought forward — before the stipulated condition is met — but did not permit the same for a bodily vow, which may only be fulfilled after the condition has actually been realised.
Shaykh al-Islām Imām Zakariyyā al-Anṣārī, may Allah have mercy upon him, states: "It is permissible to bring forward the fulfilment of a financial vow before the condition stipulated in it is met — such as saying: 'If I am healed, I vow to free a slave' or 'to give such-and-such in charity' — just as it is permissible to pay zakāh in advance. This is unlike a bodily vow, such as fasting." [Asnā al-Maṭālib, vol. 4/P.246]
Imām al-Bājūrī, may Allah have mercy upon him, states: "Like expiation other than fasting, a financial vow — such as saying: 'If Allah heals my sick one, I vow to free a slave for the sake of Allah,' or 'If Allah heals my sick one, I vow to free a slave on the Friday following the recovery' — it is permissible to bring it forward before the recovery in the first case, and before the Friday following the recovery in the second case." [Ḥāshiyat al-Bājūrī ʿalā Sharḥ Ibn Qāsim, Vol.2/P.596] And Allah the Almighty knows best.

Is it permissible for an elderly person, a pregnant woman, or someone with a chronic illness to pay fidyah before Ramadan begins?

It is not permissible for an elderly person, a pregnant woman, or someone with a chronic illness to pay fidyah before Ramadan begins.
Additionally, it is not allowed to pay fidyah for more than one day in advance, because fidyah is a substitute for fasting, and fasting is not yet obligatory at that time.
However, it is permissible to pay fidyah for a single day in advance, by analogy with paying zakat up to one year in advance.