Is it permissible for the mother to give her children from the Zakah (obligatory charity) of her money?
It is permissible for the mother to give her children from the Zakah of her money if they are Zakah-eligible recipients, and she isn`t obliged to provide for them.
Does using a gargling medicine break the fast?
If the medicine reaches the body cavity (jauf), the fast is invalidated. However, if it does not enter the body cavity, the fast remains valid.
Therefore, it is advisable to avoid using it during the day in Ramadan.
What is the ruling of Islamic Law on speaking with one's fiancée (before the marriage contract) by telephone and WhatsApp?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Before the marriage contract, the two engaged persons remain non-mahram (strangers) to one another. Reciting al-Fātiḥah, receiving some money on account of the dowry (mahr), or accepting a gift are all merely a promise of marriage and not a valid contract under the Sharīʿah.
It is therefore forbidden for the engaged couple, before the marriage contract is concluded, to be alone together (khalwah) or to shake hands. It is likewise forbidden to speak by telephone or correspond without need. And Allah Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.