الموقع الرئيسي

Articles

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 06-11-2023

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti

 

The General Iftaa Department is pleased to extend its warmest congratulations and best wishes to Dr. Ahmad Ibrahim Al-Hasanat on the issuance of the royal decree appointing him as the Grand Mufti of the Hashemite Kingdom of Jordan. We pray to Almighty Allah to grant him success and guidance in his new role.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it permissible to make ablution without answering the call of nature after waking up?

Washing front and back openings (Istinjaa`) is not a condition for the validity of ablution because it is done to remove Najaasah (impurity), thus if there is no Najaasah, there is no need for that, and then it is permissible to make ablution without answering the call of nature. However, prayer is invalidated if there is Najaasah on the anus ,or the front opening, so it (Najaasah) must be removed for the prayer to become valid, and not the ablution.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Does nosebleed during the day in Ramadan affect the validity of fasting?

A nosebleed does not affect the validity of fasting unless some of the blood reaches the body cavity or the person intentionally swallows it. In such a case, their fast is invalid, and they must refrain from eating and drinking for the rest of the day and make up for that day later.

What is the ruling of Islamic Law on a menstruating woman (ḥā'iḍ) reciting the Islamic ruqyah (Qur'anic/spiritual healing)?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible for a person in a state of janābah (major ritual impurity), or a menstruating woman (ḥā'iḍ), or a woman in postpartum bleeding (nufasā'), to recite for the purpose of ruqyah (spiritual/Qur'anic healing), even if this includes some verses of the Noble Qur'an — whether recited from memory or by looking at the Muṣ-ḥaf (the physical copy of the Qur'an) without touching or carrying it — provided that the intention behind the recitation is ruqyah, protection (taḥṣīn), and remembrance (dhikr), not the intention of tilāwah (Qur'anic recitation as an act of worship in itself). This remains permissible even if what is recited is an entire sūrah, such as Sūrat al-Mulk.
Imam al-Khaṭīb ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It is lawful for a person in janābah to utter its [the Qur'an's] remembrances and other content — such as its admonitions, its narratives, and its rulings — so long as it is not with the intention of [reciting] Qur'an. [This is] like his saying upon mounting [a vehicle]: 'Glory be to Him Who has subjected this to us, and we could never have accomplished this [by ourselves]' [Sūrat az-Zukhruf: 13] — meaning, [could never have] been capable of it — or upon a calamity: 'Indeed we belong to Allah, and indeed to Him we shall return'... In fact, my teacher, ash-Shihāb ar-Ramlī, issued a fatwā that even if he recited the entire Qur'an without the intention of [reciting] Qur'an, it would be permissible." [Summarized from Mughnī al-Muḥtāj, Vol. 1/P.217] And Allah, the Exalted, knows best.