What is the ruling on Friday Ghusl (ritual bath)?
Friday Ghusl is a confirmed Sunna (Prophetic tradition) even if a person wasn`t in a state of Janbah (ritual impurity), or physically unclean. However, one who doesn`t make Ghusl on Friday isn`t sinful for the Prophet (PBUH) said: "It is good for a Muslim to make ablution for Friday prayer, but it is better to make Ghusul. [At-Tirmithi & Abu Dawood].
When does the time for the 'aqīqah lapse and pass?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the guardian was financially capable (mūsir) during the majority of the postnatal period (nifās) — which is sixty days — then the obligation of the 'aqīqah remains upon him until the child reaches the age of maturity (bulūgh). Once the child reaches maturity, the demand falls away from the father and those like him. At that point, it becomes Sunnah for the child himself to perform the 'aqīqah on his own behalf.
However, if the guardian was financially incapable (mu'sir) during the postnatal period, and then became financially capable after its expiry — that is, after sixty days — the 'aqīqah is no longer required of him. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on wudu (ablution) when there is an adhesive substance on the hand that is difficult to remove?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The general principle is: if what is applied to the limbs of wudu' (ablution) does not form a barrier substance preventing water from reaching the skin, then the wudu' is valid despite its presence. However, if these substances prevent water from reaching the skin, the wudu' is not valid with their presence, and they must be removed so that water reaches the hair or skin without any barrier.
Shaykh al-Islam, the Imam an-Nawawi, may Allah have mercy on him, says: "If there is wax, dough, henna, or similar substances on some of his limbs [of wudu'], and this prevents water from reaching any part of the limb, then his purification (tahara) is not valid — regardless of whether the amount is much or little. But if there remains on the hand or elsewhere only the trace and color of the henna, without its substance [i.e., the physical residue itself], or the trace of a liquid oil such that the water touches the skin of the limb and flows over it, though it does not remain [as a barrier] — then his purification is valid." [Al-Majmu' , Vol.1/P.529]. And Allah, the Exalted, knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.