For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on a woman who takes medication to delay menstruation for fasting?
If a woman takes medication (to delay menstrual period) and does not experience menstruation, her fast is valid. However, she is not advised to do so unless there is a necessity.
If the medication harms her, even potentially, it is forbidden (haram) for her to take it.
What is the ruling on performing Tarawih in sets of four rak‘ahs with only one Tasleem?
It is not permissible to combine more than two rak‘ahs with a single Tasleem in Tarawih prayer. Whoever does so, their prayer is invalid. Shaykh al-Islam Imam Muhammad al-Ramli (may Allah have mercy on him) stated: "If a person prays four rak‘ahs of the Tarawih prayer with a single Tasleem, it is not valid if they did so intentionally and with knowledge [of the prohibition]. Otherwise, it becomes an 'absolute voluntary prayer' (nafl mutlaq); because it is contrary to what has been prescribed." [Nihayat al-Muhtaj, Vol.2/P.127].
What is the Islamic ruling on smearing the head of the newborn with the blood of the `Aqiqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is disliked (makrūh) to smear the head of the newborn with the blood of the 'aqīqah, as this is a practice that belongs to the customs of the pre-Islamic era of ignorance (Jāhiliyyah). What is Sunnah instead is to anoint the newborn's head with saffron or another pleasant fragrance. And Allah Almighty knows best.