الموقع الرئيسي

Articles

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 06-11-2023

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti

 

The General Iftaa Department is pleased to extend its warmest congratulations and best wishes to Dr. Ahmad Ibrahim Al-Hasanat on the issuance of the royal decree appointing him as the Grand Mufti of the Hashemite Kingdom of Jordan. We pray to Almighty Allah to grant him success and guidance in his new role.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling on performing the Duha (forenoon) prayer before its time has begun, because I go to school early in the morning?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Duha (forenoon) prayer is not valid if performed before its time has begun. Its time starts when the sun has risen to a noticeable height, that is, approximately fifteen minutes after sunrise, and it ends when the sun reaches its zenith (zawāl), shortly before the Dhuhr (noon) prayer. It is stated in Mughni al-Muhtaj (Vol.1/p.455): “Its time is from the rising of the sun [to a spear’s height] until the zenith.”
Accordingly, the Duha prayer is not valid if offered before the sun has risen, and its time remains open until just before Dhuhr. It may be performed at any time at school, during the break between classes or during recess. And Allah Almighty knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on objecting to the Mosque Imam regarding the joining of prayers due to rain?

 
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is not permissible for any of the congregants to object to the Imam in the mosque, whether the objection is to demand the joining of prayers or to oppose it; for the general principle is that the Imam possesses the religious knowledge (Al-Ilm al-Shar‘i) that qualifies him to make the decision in this matter. And Allah the Exalted knows best."

Does buying meat equivalent to the weight of a slaughtered animal and distributing it avail for an udhiyah?

Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
 
That does not avail for the sacrifice (uḍḥiyyah), because the sacrifice necessarily requires slaughtering an animal from the category of anʿām (camels, cattle, and sheep/goats) within a specified time.
 
Rather, that is considered a form of charity (ṣadaqah) for which one is rewarded, but not an udhiyah. And Allah Almighty knows best.