Which is more excellent for a woman: to pray in the mosque or in her house?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Our Master the Prophet ﷺ said: 'It is more excellent for a woman to pray in her house than in her courtyard, and more excellent for her to pray in her private chamber than in her house.' Therefore, a woman’s adherence to her home and her refraining from going to the mosques—in obedience to the command of Allah the Exalted—attains a great reward and abundant recompense. Furthermore, women praying in congregation within their homes is better than their attendance at the mosques, based on the aforementioned Hadith. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling on performing the Witr prayer as a single rak`ah?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to perform the Witr prayer as a single unit (rak‘ah). It was narrated from Ibn ‘Umar that a man asked the Messenger of Allah ﷺ about the night prayer, and the Messenger of Allah ﷺ replied: 'The night prayer is offered two by two (mathna mathna). If one of you fears the approach of dawn, let him pray a single rak‘ah to make what he has prayed odd-numbered (Witr) for him.' (Related by al-Bukhari & Muslim)). However, limiting the prayer to only one rak‘ah is considered 'contrary to the preferred way' (Khilaf al-Awla).
It is stated in Al-Minhaj al-Qawim Sharh al-Muqaddimah al-Hadramiyyah (p. 137): 'The minimum of Witr is one rak‘ah, but limiting it to that is contrary to what is best.'
The most complete form of Witr is eleven units, while the minimum level of 'perfection' is three units. It is stated in ‘Umdat al-Salik (p. 60): 'The minimum of Witr is one rak‘ah, and its maximum is eleven, performing the taslim (salutation) after every two units. The lowest level of perfection is three units with two separate taslims (meaning 2+1).' And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Does post-natal bleeding (Nifas) stop before forty days after childbirth?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Yes, post-natal bleeding (Nifas) can cease before the completion of forty days. If the bleeding stops completely and its return is not expected, the woman has attained ritual purity (Taharah), even if forty days have not yet passed. And Allah the Exalted knows best.