What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
I own a pharmacy and have only merchandise. A full year (*ḥawl*) has passed and I have no cash. How do I pay the zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Zakāh must be paid immediately from the day it becomes due, and delaying it is forbidden when one is able to pay it, because it is the right of the poor, and it is forbidden to delay giving people their rights except for a valid Sharīʿah excuse. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “In our school, zakāh must be paid out immediately. Once it becomes due and he is able to pay it, it is not permissible to delay it. If he is unable, he may delay it until he is able. If he delays it after being able, he is disobedient and becomes liable for it.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.5/p.333]
If cash is not available to pay the zakāh and the only option is to pay in installments, he must pay it, even if in installments, from the proceeds of the merchandise that is sold after the time the zakāh became due, by deducting a set amount from each day’s takings. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on making up the regular *rawātib* (sunnah) prayers together with a missed obligatory prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is obligatory to make up (qaḍāʾ) a missed obligatory prayer (farḍ). As for the timed supererogatory prayers (al-sunan al-muʾaqqatah) or the regular rawātib prayers, it is recommended (mandūb) to make them up, even if a long time has passed. Ibn Ḥajar (may Allah have mercy on him) said in his Fatāwā: "It is established in our school that it is sunnah to make up the timed voluntary prayers, by night or by day, even if congregation is not prescribed for them, whether much time has passed or little."
Accordingly, it is recommended to make up the sunan together with the obligatory prayer. And Allah Almighty knows best.
________________________________________
Note on terminology: Al-nawāfil al-muʾaqqatah (timed voluntary prayers) refers to supererogatory prayers tied to a specific time or cause, such as the rawātib (regular prayers before and after the obligatory ones), Duha, and the like. The ruling given here reflects the Shāfiʿī position.
Is Zakah (obligatory charity) due on the Zakah money received by a poor person, and reached a Nissab (minimum amount liable for Zakah), and a whole lunar year had lapsed over having it in his possession?
Yes, the poor who possessed a Nissab for a whole lunar year is obliged to pay the Zakah due on that money even if it was given to him as a Zakah money in the first place. And Allah Knows Best.