الموقع الرئيسي

Articles

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 06-11-2023

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti

 

The General Iftaa Department is pleased to extend its warmest congratulations and best wishes to Dr. Ahmad Ibrahim Al-Hasanat on the issuance of the royal decree appointing him as the Grand Mufti of the Hashemite Kingdom of Jordan. We pray to Almighty Allah to grant him success and guidance in his new role.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling on mentioning Allah`s name upon slaughtering an animal?

In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is a Sunnah (prophetic tradition) for the person slaughtering to say: "Bismillah" (In the Name of Allah), though the most complete and perfect phrasing is to say: "Bismillah ar-Rahman ar-Rahim" (In the Name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful). This is in accordance with the words of Allah Almighty: "So eat of that [meat] upon which the name of Allah has been mentioned." (Al-An'am/118)
 
However, pronouncing it is not an obligatory requirement (Wajib). If someone omits it—whether deliberately or out of forgetfulness—the meat remains entirely lawful (Halal) to eat, though purposely omitting it is considered disliked (Makruh). And Allah the Almighty Knows Best.

When does the time for the 'aqīqah lapse and pass?

All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the guardian was financially capable (mūsir) during the majority of the postnatal period (nifās) — which is sixty days — then the obligation of the 'aqīqah remains upon him until the child reaches the age of maturity (bulūgh). Once the child reaches maturity, the demand falls away from the father and those like him. At that point, it becomes Sunnah for the child himself to perform the 'aqīqah on his own behalf.
However, if the guardian was financially incapable (mu'sir) during the postnatal period, and then became financially capable after its expiry — that is, after sixty days — the 'aqīqah is no longer required of him. And Allah Almighty knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on opening an account in a commercial bank in order to deposit a sum and use it for personal purposes, such as transfers and electronic payments?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is forbidden for a Muslim, if he has a choice, to open an account in an interest-based (ribawī) bank, even if the account earns no interest, because doing so assists in ribā, based on the saying of Allah the Exalted (which means): “And cooperate in righteousness and piety, but do not cooperate in sin and aggression.” [al-Māʾidah/2]
This is because such banks invest deposited funds in forbidden ribā-based transactions, and depositing with them is therefore a form of assisting them in what is unlawful. Assisting in what is unlawful is prohibited by the Sharīʿah. However, if there is a pressing need to open an account in an interest-based bank and it is not possible to open one in an Islamic bank, there is no objection to doing so.
The ruling on bank interest and the prizes distributed by interest-based banks was previously explained in Fatwa no. (471). And Allah Almighty knows best.