الموقع الرئيسي

Articles

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 06-11-2023

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti

 

The General Iftaa Department is pleased to extend its warmest congratulations and best wishes to Dr. Ahmad Ibrahim Al-Hasanat on the issuance of the royal decree appointing him as the Grand Mufti of the Hashemite Kingdom of Jordan. We pray to Almighty Allah to grant him success and guidance in his new role.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

If someone regularly fasts the six days of Shawwal, are they obligated to fast them every year?

A person is not obligated to fast the six days of Shawwal every year, even if they have made it a habit. However, someone who regularly performs a good deed should not abandon it as long as they are able.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling on forgoing the sacrifice (uḍḥiyah) for one who is financially able to offer it?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
It is disliked (makrūh) for one for whom the uḍḥiyah (sacrifice) is recommended (Sunnah) to forgo offering it, on account of the scholarly disagreement regarding whether it is obligatory. And Allah, the Most High, knows best.

Is it permissible for a woman to sit with her brothers-in-law?

It is impermissible for a woman to sit with her brothers-in-law, and it is also impermissible for a person to have a Khulwa (seclusion) with his sister-in-law.