What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
In the Sharia-compliant viewing at a prospective bride (*al-naẓrah al-sharʿiyyah*), is it permissible for the man to see the woman without a veil (*ḥijāb*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is sunnah for the suitor to see the woman he is seeking to marry within the limits the Sharīʿah permits, namely looking at the face and the hands (palms and backs), based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): “Look at her, for it is more likely to bring about harmony between you.” Narrated by al-Tirmidhī.
The suitor may also ask one of the women to look at the woman he is seeking to marry. In that case, she is permitted to see of her what she is normally permitted to see, which is not limited to the face and hands, and she then describes these matters to the suitor. It is narrated on the authority of Anas (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) sent Umm Sulaym to look at a girl, and said: “Smell her breath, and look at her heels.” Narrated by Aḥmad in his Musnad.
It is stated in Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.7/p.192): “For one who cannot easily look, or does not wish to look himself, it is sunnah to send someone who is permitted to look at her, to observe her and describe her to him, even regarding what he himself is not permitted to look at. He thereby gains through the sending what he would not gain through looking. Because of the added need for this, it is excepted from the prohibition of a woman describing another woman to a man.”
The permissibility of looking is conditional upon his resolve to marry her once he is able to, his predominant assumption that his proposal will be accepted, and his assumption that the woman is free of marriage and of a waiting period (ʿiddah). Otherwise, looking is forbidden.
Accordingly, it is not permissible for the suitor to look at anything other than the face and hands. He may ask one of his maḥram women, such as his mother or sister, to see the woman unveiled, and the Sharia-compliant viewing (of a prospective bride) must take place in the presence of one of the woman’s maḥrams. And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to sleep after the time of the Fajr prayer has begun, with the intention of waking up shortly afterward?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
If a person sleeps after the time of Fajr has begun, with the second adhān, then sleeping is forbidden (ḥarām) at that point, unless he is certain that he will wake up and perform the prayer within its time. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on waiving a debt owed by a debtor and counting it toward zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Waiving a debt owed by a debtor, with the intention of counting it toward zakāh, does not fulfill the zakāh obligation. Rather, it constitutes an ordinary act of charity, for which Allah rewards the giver generously — since one of the conditions for the validity of zakāh is that the person paying it must form the intention of zakāh at the actual moment the wealth is paid out. In this case, the debt has already been established as a standing obligation upon the borrower, so it is not valid to simply redirect the intention toward zakāh after the fact.
It is preferable, instead, for the creditor to first collect the debt from the debtor, and then return to him the amount of money he is required to pay as zakāh — or a portion of it — if the debtor happens to fall under one of the eight categories that Allah, the Exalted, has commanded be given from zakāh.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik, from the books of the Shāfi‘ī school: "If someone gives [money] to a poor person, stipulating that the recipient return it to him in payment of a debt owed to him, or says, 'I am making what you owe me into zakāh, so take it [as such]' — this is not valid. But if he gives it to him with the [unstated] intention that the recipient will use it to repay him, or says, 'Repay what you owe me, so that I may [then separately] give it to you as zakāh,' or the debtor himself says, 'Give it to me, so that I may [then] repay you with it' — this is valid, and there is no binding obligation for the recipient to actually fulfill this [informal understanding]." And Allah, the Exalted, knows best.