What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on wearing energy stones?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
There is no objection to a woman adorning herself with precious and semi-precious stones — such as ruby, carnelian, or the like — so long as these are stones that women customarily wear as adornment.
As for what are known as "energy stones," if they are used with the intention of seeking remedy and healing, then such matters are governed by experimentation and scientific study — which either establishes that they have a tangible effect or does not — and all of this operates by the permission and will of Allah, Glorified and Exalted. If studies or practical experience do establish that such stones carry a beneficial effect upon human health, then there is no objection to using them. They are, after all, part of Allah's creation, much like medicinal substances extracted from plants or derived from other created things — provided that the Muslim does not believe that the stone itself is the source of benefit or harm. It is nothing more than a means among the many means that Allah has placed in this world, and the reality of all affairs belongs to Allah alone. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on one who died owing debts and left no wealth? Is it obligatory upon the heirs to settle these debts?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The general rule is that if a person dies owing rights to other people, such as debts, these are settled from his estate, if he left any wealth, before the estate is divided. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “The believer's soul is suspended by his debt until it is settled for him.” Graded ḥasan by al-Tirmidhī. Repayment of debts takes precedence over the heirs’ right to inheritance.
If the deceased left no estate, or left wealth that was insufficient to cover his debts, it is not obligatory for the heirs to pay from their own wealth, but it is recommended for them to do so, because the deceased’s dhimmah (legal liability) remains occupied by the debt. It is reported in some narrations that he remains held in suspension until his debt is paid, and it is not part of filial righteousness for a child to leave his father’s dhimmah burdened with debt.
All of the children may contribute to settling the debt on behalf of their father and cooperate in doing so, even in installments, according to their ability. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on fasting the six days of Shawwal?
Fasting the six days of Shawwal is Sunnah. The Prophet ﷺ said: "Whoever fasts Ramadan and then follows it with six days of Shawwal, it is as if they have fasted for a lifetime." [Narrated by Muslim]
This is because fasting one month of Ramadan is rewarded as fasting for ten months, and the six days are equivalent to sixty days, completing a full year of fasting.