I have a brother who is harsh in his dealings [with me], and many problems have occurred between us, and I do not intend to reconcile with him. What is the ruling of Islamic Law on that?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for a Muslim to abandon or boycott his fellow Muslim brother for more than three days. This is based on the saying of the Messenger of Allah, peace and blessings be upon him: "It is not lawful for a Muslim to forsake his brother for more than three [days], meeting each other but one turns away and the other turns away, and the better of the two is the one who initiates the greeting (salam)." (Reported by al-Bukhari.)
A Muslim must strive to end such estrangement (hajr), so as not to fall under the prohibition mentioned in the hadith. If he takes the initiative to reconcile but the other party does not respond, then there is no sin upon him. We remind [ourselves] of the saying of Allah, the Exalted: "And let them pardon and overlook. Do you not wish that Allah should forgive you? And Allah is Forgiving and Merciful." (An-Nur/22). And Allah, the Exalted, knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on one who sees moisture on his clothes and doubts whether it is semen or pre-seminal fluid (madhy)?
Whoever finds moisture upon waking from sleep and doubts whether it is semen or madhy, and cannot distinguish between them, he may choose between them and act according to his choice. If he wishes, he can consider it semen and perform the ritual bath, or consider it madhy, perform ablution, and wash what it has soiled. This is because if he fulfills the requirement of one of them, he is definitively free from it, and the default is his innocence from the other. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on one who doubts washing a limb before or after finishing ablution?
If a person performing ablution doubts leaving the washing of a limb from the limbs of ablution during his ablution, he must repeat washing that limb and wash what comes after it. If he doubts leaving the washing of a limb after finishing the ablution, there is nothing upon him. And Allah the Almighty knows best.