Articles

Clarification from Iftaa` Department
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 08-09-2022

Clarification from Iftaa` Department

 

The General Iftaa` Department celebrates along with all Jordanians the Anniversary of the Royal Accession to the Throne and takes pride in all the gains achieved since the founding of the kingdom until now. It takes this opportunity to congratulate His Majesty King Abdullah II on the twentieth anniversary of his accession to the throne. In the meantime, it stresses that it is the duty of every citizen to preserve and take part in the advancement of our country at all levels.

 

Moreover, the Iftaa` Department confirms that it hasn`t recently issued a statement regarding patriotic songs and calls on media to avoid using the religion for unprofessional incitement during such significant national occasions.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

A woman became pure [from menstruation] before Fajr, but did not perform ghusl until after sunrise — what is the ruling on her fast?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Her fast is valid, since ghusl (ritual bathing) is not a condition for the validity of the fast, but rather for the validity of the prayer. However, she is sinful for delaying the Fajr prayer beyond its designated time without a valid excuse.
It is known that the time for Fajr prayer ends at sunrise. Nevertheless, she must still perform ghusl, and make up the Fajr prayer. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the ruling on one who wiped over his leather socks (*khuff*) while resident and then traveled, or wiped while traveling and then became resident? And likewise, what is the ruling on one who incurred a minor ritual impurity (*ḥadath aṣghar*) while resident, then traveled and wiped while traveling?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Whoever wipes over his leather socks (khuffayn) while resident and then travels, or wipes while traveling and then becomes resident, before a day and a night have passed in both cases, completes the wiping period of a resident. If he wipes while resident and then travels after a day and a night have passed, he must remove the socks, because the period has ended. Likewise, if he wipes while traveling and then becomes resident after a day and a night have passed, he must remove them as well.
Whoever breaks his wuḍūʾ while resident and then wipes while traveling takes the ruling of a traveler as regards the duration of wiping, so long as he does not become resident. It is stated in ʿUmdat al-Sālik wa ʿUddat al-Nāsik (Vol.1/p.15): “If he wipes over both [socks] or one of them while resident and then travels, or wipes while traveling and then becomes resident, or doubts whether he began the wiping while traveling or while resident, he completes only the wiping period of a resident. But if he broke his wuḍūʾ while resident and wiped while traveling, he completes the period of a traveler, whether or not the full time of a prayer had passed over him while resident.” And Allah Almighty knows best.

I`m in love with a certain man, and want to marry him in particular, but my family refused that, what should I do?

The father should know what is in the best interest of his daughter and consider her situation. On her part, the daughter should trust her father`s view point as far as suitors are concerned. Moreover, it is prohibited for any woman, or girl to get involved in a relation with a non-Mahram (Marriageable man).