Articles

Clarification from Iftaa` Department
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 08-09-2022

Clarification from Iftaa` Department

 

The General Iftaa` Department celebrates along with all Jordanians the Anniversary of the Royal Accession to the Throne and takes pride in all the gains achieved since the founding of the kingdom until now. It takes this opportunity to congratulate His Majesty King Abdullah II on the twentieth anniversary of his accession to the throne. In the meantime, it stresses that it is the duty of every citizen to preserve and take part in the advancement of our country at all levels.

 

Moreover, the Iftaa` Department confirms that it hasn`t recently issued a statement regarding patriotic songs and calls on media to avoid using the religion for unprofessional incitement during such significant national occasions.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it a condition for I‘tikaf to be performed in the mosque?

Yes, for I‘tikaf to be valid, it must be performed in a mosque. I‘tikaf is not valid if performed at home or elsewhere.

What is the ruling on forgiving a tenant next month's rent, with the intention of counting it toward zakāh al-māl?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It does not fulfill the obligation to count the rent owed on a house, or a portion of it, in lieu of zakāh. Rather, it is necessary to first transfer ownership of the zakāh amount to the poor person directly; only afterward may he be asked to pay the rent [from that money].
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 112): "If someone gives [money] to a poor person, stipulating that the recipient return it to him in payment of a debt owed to him, or says, 'I am making what you owe me into zakāh, so take it [as such]' — this is not valid. But if he gives it to him with the [unstated] intention that the recipient will use it to repay him, or says, 'Repay what you owe me, so that I may [then separately] give it to you as zakāh,' or the debtor himself says, 'Give it to me, so that I may [then] repay you with it' — this is valid, and there is no binding obligation for the recipient to actually fulfill this [informal understanding]."
We would also remind [the reader] of the ḥadīth of the Prophet ﷺ: "The Muslim is the brother of the Muslim: he does not wrong him, nor does he abandon him [to harm]. Whoever attends to the needs of his brother, Allah, the Mighty and Majestic, will attend to his needs. Whoever relieves a Muslim of a hardship, Allah, the Mighty and Majestic, will relieve him of one of the hardships of the Day of Resurrection. And whoever conceals [the faults of] a Muslim, Allah will conceal him on the Day of Resurrection." (Agreed upon). And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on one who died owing debts and left no wealth? Is it obligatory upon the heirs to settle these debts?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The general rule is that if a person dies owing rights to other people, such as debts, these are settled from his estate, if he left any wealth, before the estate is divided. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “The believer's soul is suspended by his debt until it is settled for him.” Graded ḥasan by al-Tirmidhī. Repayment of debts takes precedence over the heirs’ right to inheritance.
If the deceased left no estate, or left wealth that was insufficient to cover his debts, it is not obligatory for the heirs to pay from their own wealth, but it is recommended for them to do so, because the deceased’s dhimmah (legal liability) remains occupied by the debt. It is reported in some narrations that he remains held in suspension until his debt is paid, and it is not part of filial righteousness for a child to leave his father’s dhimmah burdened with debt.
All of the children may contribute to settling the debt on behalf of their father and cooperate in doing so, even in installments, according to their ability. And Allah Almighty knows best.