Is it a condition for the mosque where I‘tikaf is performed to hold Jumu‘ah prayers?
No, it is not a condition for the mosque where I‘tikaf is performed to have Jumu‘ah prayers. However, if a person vows to perform continuous I‘tikaf, and Jumu‘ah occurs within that period, then they must observe I‘tikaf in a mosque where Jumu‘ah is held so that they do not break their continuity by leaving for Friday prayer.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the recommended supplication (Du'a) upon breaking the fast, and is it recited before or after breaking it?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is recommended (Mustahabb) for a fasting person to recite upon breaking the fast—that is, immediately after eating or drinking—the supplication: "Allahumma laka sumtu wa 'ala rizqika aftartu" (O Allah, for You I have fasted, and with Your provision I have broken my fast).
This is because our master, the Prophet (peace and blessings be upon him), used to say this. The narration was recorded by Abu Dawud with a good (Hasan) chain of transmission, albeit in a Mursal form (a narration where a Successor reports directly from the Prophet). Shaykh al-Islam Imam Ibn Hajar al-Haytami (may Allah have mercy upon him) stated: "Its Mursal status is inconsequential, as it pertains to virtuous deeds (Fada'il); furthermore, it was connected (Mawsul) through another chain of transmission." [Tuhfat al-Muhtaj, Vol.3/P.425]
It is also recommended to recite: "Dhahaba al-dhama'u wa ibtallat al-'uruqu wa thabata al-ajru in sha' Allah" (The thirst has gone, the veins are moistened, and the reward is confirmed, if Allah wills).
This was recorded by Abu Dawud with a good (Hasan) chain. Our leading jurists (Imams) have explicitly stated that it is recommended for the fasting person to combine both supplications.
Imam al-Bajuri (may Allah have mercy upon him) stated:
"And his saying following his breaking of the fast—that is, it is recommended to say: 'O Allah, for You I have fasted, upon Your provision I have broken my fast, in You I have believed, to You I have submitted, and upon You I have relied. The thirst has gone, the veins are moistened, and the reward is confirmed, if Allah wills. O You of vast bounty, forgive me. Praise be to Allah Who aided me so that I fasted, and provided for me so that I broke my fast. O Allah, grant us success in fasting, enable us to stand in night prayer during it, and aid us in it while people sleep, and admit us to Paradise in peace.'" [Hashiyat al-Bajuri, Vol.1/P.562]
Furthermore, the fasting person may supplicate with whatever good he or she wishes, for the supplication of a fasting person is answered. Al-Bayhaqi recorded on the authority of Anas ibn Malik that the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) said: "Three supplications are not rejected: the supplication of a parent for his child, the supplication of a fasting person, and the supplication of a traveler." And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to offer an Udhiyah on behalf of another without their permission?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for a person to offer a sacrifice (Udhiyah) on behalf of someone else without their permission, except in the following cases: if he sacrifices on behalf of the members of his household, if a guardian sacrifices from his own wealth on behalf of his ward, or if the Imam (ruler) sacrifices from the public treasury (Bayt al-Mal) on behalf of the Muslims. And Allah the Almighty knows best.