Articles

Clarification from Iftaa` Department
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 08-09-2022

Clarification from Iftaa` Department

 

The General Iftaa` Department celebrates along with all Jordanians the Anniversary of the Royal Accession to the Throne and takes pride in all the gains achieved since the founding of the kingdom until now. It takes this opportunity to congratulate His Majesty King Abdullah II on the twentieth anniversary of his accession to the throne. In the meantime, it stresses that it is the duty of every citizen to preserve and take part in the advancement of our country at all levels.

 

Moreover, the Iftaa` Department confirms that it hasn`t recently issued a statement regarding patriotic songs and calls on media to avoid using the religion for unprofessional incitement during such significant national occasions.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it permissible for a young man and a young woman to enter into a covenant as a married couple without having a true seclusion (Khalwah) until their marriage contract is officially concluded?

The relation which isn`t based on a marriage contract is forbidden, and entering into a covenant as a married couple is unaccounted for and is from the evil suggestions of the devil.

Who is responsible for performing the aqiqah?

All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The one upon whom the 'aqīqah is incumbent is whoever is obligated to financially maintain the newborn — whether the father, paternal grandfather, or mother. It is to be performed from their own wealth, not from the wealth of the newborn child.
As for one upon whom the financial maintenance of the newborn is not obligatory, they may not perform the 'aqīqah except with the permission of the one upon whom it is obligatory — namely, the father. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on someone who possesses gold with the intention of saving/hoarding it, and owns nothing else — is he obligated to sell a portion of it in order to pay the zakāh due on it?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Zakāh becomes immediately obligatory on cash, and likewise on gold — that which is not designated for a woman's personal adornment— once both reach the niṣāb (minimum threshold liable for zakah) and a full ḥawl (lunar year) has passed over them. It is not permissible to delay payment when it is genuinely possible to pay — meaning, when the wealth and the eligible recipients are both available. It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.129): "Zakāh is obligatory immediately once it becomes feasible to pay it, meaning when the wealth and the eligible recipients are both present."
The one paying zakāh must discharge the obligatory zakāh due on saved (hoarded) gold either from the gold itself, or from its equivalent monetary value, in the event that no other funds are available — since paying from the gold itself is the original default (al-aṣl). It becomes permissible to pay from other funds instead only because zakāh is built upon the principle of ease and leniency, as stated in Asnā al-Maṭālib (Vol.1/p.366): "When a full ḥawl has elapsed on wealth other than trade goods... zakāh attaches to the actual asset itself (al-‘ayn), and the poor effectively become partners in it — even, for example, [becoming partners] in camels through the value of a sheep [owed as zakāh on them]... Paying from other wealth is permitted only because zakāh is built upon the principle of ease and leniency."
Accordingly: the one paying zakāh must discharge it either from the actual saved gold itself, or by selling a portion of the gold equal to the amount of zakāh owed. He may also borrow money to pay the zakāh, or pay the zakāh in installments before the ḥawl is complete [as an advance payment]. And Allah, the Exalted, knows best.