I`m keeping a plot of land (10 Dunums) for my children. Is it liable for Zakah?
Praise be to Allah, The Lord of the Worlds.
Land that is purchased with the intention of ownership and personal benefit—meaning to retain it for use and not for trade—is not subject to zakāh, as such property is not considered from trade commodities (ʿurūḍ al-tijārah).
It is stated in Al-Ḥāwī al-Kabīr:
“If it is property and one intends it for trade, then zakāh is due upon it; but if he intends it for personal possession, then no zakāh is due upon it.” And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on a second congregation [being formed] in the mosque?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is disliked to deliberately seek to establish a second congregation in a mosque that is not one frequented by transient passersby — such as a neighborhood mosque with a regular, appointed imam — unless permission is granted by that imam, since doing so implies criticism and an affront to him. However, if the mosque is one frequented by transient passersby — such as mosques located in marketplaces — then a second or even third congregation is permissible there, whether or not it has a regular, appointed imam, and whether or not that imam gives his permission. This is because such mosques experience a continuous flow of people coming and going, so no implication of criticism toward the imam is perceived in the formation of multiple congregations in that setting. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on swimming while fasting?
Swimming while fasting is disliked (makruh) due to the risk of water entering the body cavity (jauf) through the nose, ears, or mouth, which would break the fast.
Ramadan is a month of tasbeeh (glorifying Allah), not Sibaha (swimming).
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.