Articles

Clarification from Iftaa` Department
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 08-09-2022

Clarification from Iftaa` Department

 

The General Iftaa` Department celebrates along with all Jordanians the Anniversary of the Royal Accession to the Throne and takes pride in all the gains achieved since the founding of the kingdom until now. It takes this opportunity to congratulate His Majesty King Abdullah II on the twentieth anniversary of his accession to the throne. In the meantime, it stresses that it is the duty of every citizen to preserve and take part in the advancement of our country at all levels.

 

Moreover, the Iftaa` Department confirms that it hasn`t recently issued a statement regarding patriotic songs and calls on media to avoid using the religion for unprofessional incitement during such significant national occasions.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is recommended for a Muslim to say on Laylat al-Qadr?

On Laylat al-Qadr, it is recommended for a Muslim to recite the supplication (du‘a) that the Prophet ﷺ taught Aisha (may Allah be pleased with her):
"O Allah, You are Most Forgiving, and You love forgiveness, so forgive me." [Narrated by Al-Tirmidhi]

What is the ruling on performing voluntary (nafl) prayer during the time of istiwā' (the sun's zenith) on the day of Jumu‘ah (Friday), and is this ruling specific to someone who has come to the mosque to perform the Jumu‘ah prayer?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to perform voluntary (nafl) prayer during the time of istiwā' (the sun's zenith, i.e., its highest point before noon) on the day of Jumu‘ah (Friday) — whether for someone who is attending the Friday prayer or someone who is not, and whether they are among the people obligated to attend it or not.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.1/P.310): "The more correct position (al-aṣaḥḥ) is that prayer is permissible during this time without restriction — regardless of whether the person will be attending the Jumu‘ah prayer or not." And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

Is the prayer of someone who didn`t face Quibla (Ka`ba direction) valid?

All perfect praise be to Allah,The Lord of The Worlds.                                                                                                                                                              Facing the Quibla is a condition for the validity of prayer, and the prayer of the person who hadn`t faced the direction of the Quibla is invalid, and he is obliged to repeat it. And Allah Knows Best.