Articles

Clarification from Iftaa` Department
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 08-09-2022

Clarification from Iftaa` Department

 

The General Iftaa` Department celebrates along with all Jordanians the Anniversary of the Royal Accession to the Throne and takes pride in all the gains achieved since the founding of the kingdom until now. It takes this opportunity to congratulate His Majesty King Abdullah II on the twentieth anniversary of his accession to the throne. In the meantime, it stresses that it is the duty of every citizen to preserve and take part in the advancement of our country at all levels.

 

Moreover, the Iftaa` Department confirms that it hasn`t recently issued a statement regarding patriotic songs and calls on media to avoid using the religion for unprofessional incitement during such significant national occasions.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Must a woman seek her husband's permission to fast a make up fast (qada)?

● If there is ample time to make up for the missed fasts, a woman should seek her husband's permission before fasting.
● However, if the time is running out—such as when only the remaining days of Sha'ban are sufficient to complete the qada—she does not need his permission and must fast, because Allah’s command takes precedence over the husband's consent.

Does using a gargling medicine break the fast?

If the medicine reaches the body cavity (jauf), the fast is invalidated. However, if it does not enter the body cavity, the fast remains valid.
Therefore, it is advisable to avoid using it during the day in Ramadan.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Who is the one deemed "able" (al-qādir), for whom the uḍḥiyah (sacrificial offering) is sunnah?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The one who is deemed "able" (al-qādir) [to perform the uḍḥiyah, i.e., the sacrifice] is someone who possesses wealth sufficient to acquire the sacrificial animal, over and above what is needed to cover his own living expenses and the living expenses of his wife and children — or of anyone else whose financial support (nafaqah) is legally obligatory upon him — for the day of ‘Eid and the three days of Tashrīq [that follow it], since this is the designated time period for the sacrifice. And Allah, the Exalted, knows best.