Articles

Clarification from Iftaa` Department
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 08-09-2022

Clarification from Iftaa` Department

 

The General Iftaa` Department celebrates along with all Jordanians the Anniversary of the Royal Accession to the Throne and takes pride in all the gains achieved since the founding of the kingdom until now. It takes this opportunity to congratulate His Majesty King Abdullah II on the twentieth anniversary of his accession to the throne. In the meantime, it stresses that it is the duty of every citizen to preserve and take part in the advancement of our country at all levels.

 

Moreover, the Iftaa` Department confirms that it hasn`t recently issued a statement regarding patriotic songs and calls on media to avoid using the religion for unprofessional incitement during such significant national occasions.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling on Jumu‘ah (Friday) prayer for a traveler, and what are the conditions for it to be waived from him?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Jumu‘ah (Friday) prayer is not obligatory upon a traveler, whether on a long or short journey, provided that — according to the Shāfi‘ī school — he departs from his place of residence before the time for Fajr prayer begins, and that he does not intend to stay in the place he travels to for four days or more, excluding the day of arrival and the day of departure. If he intends to stay longer than that, he may not make use of the travel concession simply by arriving in that town. If he begins his journey after the adhān for Fajr has already been called, then Jumu‘ah prayer remains obligatory upon him, whether in his own town or in any town where Jumu‘ah is being held.
It is stated in Bushrā al-Karīm (Vol.1/p.383), from the books of the Shāfi‘ī school: "Jumu‘ah [prayer] is not obligatory upon a traveler on a permissible journey, whether long or short, if he departs from his place of residence before Fajr."
A "short journey" refers to travel covering a distance shorter than that of a long journey — that is, less than (81 km). The traveler begins to be entitled to travel concessions once he passes beyond the built-up limits of his town. And Allah, the Exalted, knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Does having a wet dream during the day in Ramadan break the fast?

Having a wet dream during the day in Ramadan does not invalidate the fast. However, one must perform ghusl (ritual purification) to ensure they do not miss their prayers.

Is Fajr (dawn) Sunnah a confirmed one?

All praise be to Allah The Lord of The Worlds                                                                                                                                                                                  Of course, it is a confirmed Sunna which the Prophet (PBUH) used to offer in a regular basis. And Allah Knows Best.