What is the ruling on performing dry ablution (tayammum) on a wall or stone?
One of the conditions for tayammum is that it be with pure, clean dust (soil). It is not valid to perform tayammum by striking stones, a wall, sand that has no dust (i.e., that does not produce dust), pebbles alone, or clay, as these are not from the earth or its same category. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on deliberately breaking the fast while being capable of fasting?
Whoever intentionally breaks their fast in Ramadan without a valid excuse has committed a major sin and bears great guilt. They must repent, seek forgiveness, refrain from eating and drinking for the rest of the day, and make up for that day after Ramadan.
They have lost an immense reward, which cannot be compensated even by fasting an entire lifetime as a voluntary act, because an obligatory fast cannot be equaled by voluntary fasting.
If the fast was broken through sexual intercourse, the person must:
● Make up for the missed fast (qada), and
● Perform kaffarah by fasting two consecutive months.
● If they are unable to do so, they must feed sixty needy people.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on offering the sacrifice (uḍḥiyah) using the wealth of a minor or a legally incompetent person (safīh)?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian (walī) of an orphan or a legally incompetent person (safīh) to offer the sacrifice (uḍḥiyah) on behalf of the minor or the safīh using their wealth, because the guardian is charged with exercising caution over their wealth and is prohibited from giving any of it away voluntarily, and the udḥiyah is a voluntary act of charity (tabarru'). The guardian may, however, offer the sacrifice using his own personal wealth. And Allah, the Most High, knows best.