Articles

Clarification from Iftaa` Department
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 08-09-2022

Clarification from Iftaa` Department

 

The General Iftaa` Department celebrates along with all Jordanians the Anniversary of the Royal Accession to the Throne and takes pride in all the gains achieved since the founding of the kingdom until now. It takes this opportunity to congratulate His Majesty King Abdullah II on the twentieth anniversary of his accession to the throne. In the meantime, it stresses that it is the duty of every citizen to preserve and take part in the advancement of our country at all levels.

 

Moreover, the Iftaa` Department confirms that it hasn`t recently issued a statement regarding patriotic songs and calls on media to avoid using the religion for unprofessional incitement during such significant national occasions.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on kissing while fasting?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is prohibitively disliked (makrūh taḥrīman) for a husband to engage in foreplay with or kiss his wife during the daylight hours of Ramaḍān if doing so stirs his desire. If pre-seminal fluid (madhī) is released as a result, the fast is not invalidated; however, if seminal fluid (manī) is released, the fast is broken.
Imām al-Khaṭīb al-Sharbīnī, may Allah have mercy upon him, stated: "It is prohibitively disliked to kiss — whether on the mouth or elsewhere — for one whose desire is stirred, whether man or woman, to the extent that he fears it may lead to intercourse or ejaculation. Embracing, touching, and similar acts without a barrier carry the same ruling as kissing in this regard, because such acts expose the act of worship to being corrupted — and as the two Ṣaḥīḥs record: 'Whoever circles around a protected boundary is liable to fall into it.'"
He further added: "It is preferable for one whose desire is not stirred — even if he is a young man — to refrain from such acts as well, so as to close the door entirely. For he may believe his desire has not been aroused when in fact it has. Moreover, it is Sunnah for the fasting person to abstain from all desires without exception." — Summarised with minor adaptation from [Mughnī al-Muḥtāj]. And Allah the Almighty knows best.

What is the ruling on omitting the prostration of recitation?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
The prostration of recitation (Sajdat al-Tilawah) is a Sunnah for both the reader and the listener. There is no sin in omitting it, though doing so results in missing a great reward. Muslim narrated from Abu Hurairah (may Allah be pleased with him) that the Prophet ﷺ said: 'When the son of Adam recites a verse of prostration and prostrates, Shaytan withdraws weeping, saying: "Woe to him! (and in the narration of Abu Kuraib: "Woe to me!") The son of Adam was commanded to prostrate and he prostrated, so Paradise is his; and I was commanded to prostrate and I refused, so the Fire is mine."'
 
Sheikh al-Islam Imam al-Nawawi (may Allah have mercy on him) stated: 'It is recommended to prostrate immediately after reciting or hearing a verse of prostration. If one delays it but the interval is short, he may still prostrate. However, if the interval is long, the opportunity is missed.' [Rawdat al-Talibin Vol.1/P.323].
 
Furthermore, the prostration of recitation becomes obligatory (Wajib) in congregational prayer if the Imam prostrates, out of the necessity of following him. And Allah the Exalted knows best.

What is the ruling on the prayer of one who said "Subḥāna Rabbiya al-ʿAẓīm" in prostration (*sujūd*) and forgot to correct it?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Saying “Subḥāna Rabbiya al-ʿAẓīm” in bowing (rukūʿ) and “Subḥāna Rabbiya al-Aʿlā” in prostration (sujūd) is one of the hayʾāt (non-essential sunnahs) of the prayer. Whoever omits it, whether deliberately or by forgetfulness, or replaces it with another remembrance (dhikr), his prayer is valid and he does not perform sujūd al-sahw. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that one does not prostrate for omitting the audible or silent recitation, the tasbīḥ, and the rest of the hayʾāt.” [al-Majmūʿ, Vol.4/p.127]
If he performs sujūd al-sahw for something that does not call for it, his prayer is invalidated, because he introduced a prostration of forgetfulness without a cause, and he must repeat the prayer. The exception is one who did so out of forgetfulness or ignorance, whether because he recently entered Islam or because he lives far from scholars; he is excused and his prayer is not invalidated.
It is stated in Mughni al-Muḥtāj (Vol.1/p.417): “It is stated in al-Anwār: If he does something that does not call for sujūd al-sahw, thinking that it does, and then prostrates, his prayer is not invalidated if he is ignorant because he recently entered Islam or because he is far from scholars.”
Since this issue is hidden from the laity, as it is among the subtleties of knowledge, and the laity are excused for ignorance of whatever is of such a nature, and their act of obedience is not invalidated because of it, it may be said that the prayer of one who has not acquired knowledge of the issue is not invalidated. As for after knowing it, the prayer is invalidated.
Whoever realizes while still in the prayer that his prostration was out of place, it is sunnah for him to perform sujūd al-sahw. And Allah Almighty knows best.