Articles

Clarification from Iftaa` Department
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 08-09-2022

Clarification from Iftaa` Department

 

The General Iftaa` Department celebrates along with all Jordanians the Anniversary of the Royal Accession to the Throne and takes pride in all the gains achieved since the founding of the kingdom until now. It takes this opportunity to congratulate His Majesty King Abdullah II on the twentieth anniversary of his accession to the throne. In the meantime, it stresses that it is the duty of every citizen to preserve and take part in the advancement of our country at all levels.

 

Moreover, the Iftaa` Department confirms that it hasn`t recently issued a statement regarding patriotic songs and calls on media to avoid using the religion for unprofessional incitement during such significant national occasions.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it permissible for a woman to observe voluntary fast without her husband's permission?

A woman is not permitted to observe a voluntary fast (nafl) while her husband is present without his permission.

What is the ruling on the follower (*maʾmūm*) reciting Sūrat al-Fātiḥah behind the imam?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
In our school of Islamic thought, the Shāfiʿī school, reciting al-Fātiḥah is obligatory in every rakʿah of the prayer for the imam, the follower (maʾmūm), and the one praying individually (munfarid), because it is one of the pillars (arkān) of the prayer. Whoever does not perform it, his prayer is invalid, whether the prayer is silent (sirriyyah) or audible (jahriyyah), based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): “The prayer of the one who does not recite the Opening of the Book (Fātiḥat al-Kitāb) is invalid.” Agreed upon.
It is stated in ʿUmdat al-Sālik, one of the books of the Shāfiʿī school: “He recites al-Fātiḥah in every rakʿah, whether he is the imam, the follower, or the individual worshipper.”
The jurists of the other schools hold a different opinion, which was previously explained in Fatwa no. (3169); please refer to it. And Allah Almighty knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is required of a traveler or a sick person if they broke their fast and then their excuse ceased?

If a traveler settles or a sick person recovers after having broken their fast, it is recommended for them to refrain from eating and drinking for the rest of the day, but it is not obligatory.