What is the ruling on having an intention (Niyyah) for every prayer?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Intention (Niyyah) is a pillar (Rukn) without which the prayer is not valid. The worshiper must have an intention for every prayer, meaning they must consciously intend the act of worship they are performing. Its timing must coincide with the opening Takbir (Takbirat al-Ihram). It is not a requirement to utter it verbally; rather, doing so is considered a recommended Sunnah. There are three levels of intention:
1-If the prayer is obligatory (Fard): It is mandatory to include the Intent (to pray), the Specification (which prayer, e.g., 'Asr), and the Obligation (recognizing it as a Fard). For example, one should bring to mind or say: 'I intend to pray the Fard of 'Asr.'
2-If it is a voluntary prayer restricted by a specific time or cause (Sunnah Muqayyadah): It is mandatory to include the Intent and the Specification. For example: 'I intend to pray the Sunnah before Zuhr' or 'I intend to pray Duha.'
3-If it is an absolute voluntary prayer (Nafl Mutlaq): It is sufficient to simply have the Intent to pray. For example: 'I intend to pray.'
And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a fictitious marriage for the purpose of obtaining citizenship?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
There is no such thing in our noble sharīʿah as a "nominal" or "fictitious" marriage or divorce. Marriage and divorce are among the sacred ordinances of Allah, and it is not permissible to manipulate them or use them as a stratagem to obtain worldly gains.
The foundational purpose of a marriage contract is the permanence and continuity of the relationship between the spouses — to establish a family, and to bring forth righteous offspring. So sacred is this bond that Allah the Almighty Himself described it as a solemn covenant (mīthāq ghalīẓ), saying {what means}: "And if you wish to replace one wife with another and you have given one of them a great amount of wealth, do not take any of it back. Would you take it in injustice and manifest sin? And how could you take it while you have gone in unto each other and they have taken from you a solemn covenant?" [Al-Nisāʾ/ 20–21]
Accordingly, it is not permissible to resort to manipulation and deception in contracts that Allah, Mighty and Majestic, has described as a "solemn covenant" — all for the sake of material and worldly benefit. Marriage is built upon permanence and does not admit of a fixed time limit. If a time limit is stipulated in the contract, the contract is rendered invalid by the consensus of the jurists. Similarly, marriage is impermissible when there exists a mutual, concealed intention to limit its duration — even if no time limit is explicitly mentioned in the contract — for this constitutes a form of unlawful circumvention of the sharīʿah. This is to say nothing of the lying and deception that such conduct involves, the prohibition of which needs no elaboration. Lying, deception, and fraud for the purpose of obtaining worldly gains are among the gravest of sins.
If, however, the marriage contract is first concluded in a valid sharʿī manner and then registered civilly, it is sound and fully valid. And Allah the Almighty knows best.
Is it permissible to sleep before the time of the Fajr prayer begins, with the intention of waking up shortly afterward?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a Muslim to sleep before the time of the Fajr prayer begins, intending to wake up and perform the prayer, by setting an alarm or asking someone to wake him. What is to be avoided is that a person sleeps while he predominantly assumes that he will not wake up for the prayer.
If he does not wake up until the time of the prayer has ended, he must make it up. It is recommended that he hasten to make it up as soon as he wakes, and likewise recommended that he make up its sunnah along with it.
It is stated in al-Majmūʿ by Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him): “Whoever was obliged to pray and did not pray until the time passed must make it up, because of the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): ‘Whoever sleeps through a prayer or forgets it, let him pray it when he remembers it.’ It is recommended that he make it up immediately, because of the ḥadīth we have mentioned. If he delays it, that is permissible, because it is reported that the Prophet (peace and blessings be upon him) missed the Fajr prayer and did not pray it until he had left the valley. Had it been required immediately, he would not have delayed it. Abū Is-ḥāq said: If he left it without a valid Sharia excuse, he must make it up immediately, because he was negligent in delaying it.”
It is therefore the duty of every Muslim to keep the prayer in its proper time, seeking help from Allah the Exalted and striving against the self to do so. And Allah Almighty knows best.