What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
I wish to purchase an online account (a gaming account), and its ownership will be transferred to me. However, my friend will purchase it on my behalf, and I will repay him in deferred installments with an added profit margin to account for the installment sale. What is the ruling of Islamic Law on this transaction?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The ruling on selling electronic games depends on the ruling of the game itself: if the game is permissible, then selling it is likewise permissible. However, if the game contains Sharia violations that render playing it impermissible, then selling it in that case is neither valid nor permissible. Therefore, we advise the necessity of reviewing the Sharia guidelines for electronic games set forth in Fatwa No. (3369).
Accordingly, if the game is permissible, a person may purchase it, take legal possession of it, and subsequently sell it in deferred installments for a price higher than its purchase price. The General Iftaa' Department has permitted dealing through Murabaha, while emphasizing the necessity of observing the Sharia conditions required for this transaction; please refer to Fatwa No. (2861). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a latecomer who joins the imam during the standing position of the first rakʿah but was unable to complete the recitation of al-Fātiḥah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If a latecomer (masbuq) joins the prayer while the imam is standing, he should begin reciting Sūrat al-Fātiḥah immediately, without pausing to recite the opening supplication (duʿāʾ al-istiftāḥ) or the seeking of refuge (taʿawwudh). If the imam bows before he completes al-Fātiḥah, he follows the imam into the bow and leaves whatever remains of al-Fātiḥah — the imam bears it on his behalf.
It is stated in ʿUmdat al-Sālik (p. 47): "If a latecomer finds the imam standing and is confident that he has enough time to recite the taʿawwudh and al-Fātiḥah in full, he may do so. If he is uncertain, he should neither recite the opening supplication nor the taʿawwudh, but rather begin directly with al-Fātiḥah. If the imam bows before he completes it, he follows him into the bow — provided he had not already begun the opening supplication or the taʿawwudh. If he had begun either of them, he continues reciting al-Fātiḥah for as long as he spent on them." And Allah the Almighty knows best.
Should a person who doesn’t offer Tasbeehb (saying Subhaana Rabbiya Al-‘Atheem during Rukoo`, and saying Subhaana Rabbiya Al-A‘laa during Sujood) during Rukoo` and Sujood perform As-Sahw Sujood (prostration of forgetfulness)?
He/ she doesn`t have to perform Sujood As-Sahw, whether he/she didn`t offer Tasbeeh during Rukoo` and Sujood either intentionally ,or unintentionally, provided that the attentiveness of the heart wasn`t undermined since it is a pillar in both.