Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(48): “Ruling on Publishing or Copying Books without Obtaining the Permission of their Authors“

Date Added : 02-11-2015

 

Resolution No.(48): “Ruling on Publishing or Copying Books without Obtaining the Permission of their Author“

Date: 24/4/1422 AH corresponding to 15/7/2001 AD.

 

The Board has received the following question:

What is the ruling when some owners of bookshops, speed-duplication shops, and presses produce copies of books and sell them without any consideration to copyrights reserved to their authors and publishers?

Answer: All success is due to Allah.

The Board views that a book, which is the fruit of hard work and tremendous efforts of an author, is considered from the valuable benefits and a private property of his, and that none is allowed to reprint it or publish it, save with his permission. However, copying some pages for academic benefit is permissible, provided that the information is attributed to the original author.

Moreover, the author`s copyright is transferred to his eligible heirs after his passing away, but if he had no heirs, then it is permissible for the public to benefit from it because, in principle, knowledge is permissible. Therefore, printing his books and publishing them become permissible without obtaining his permission since spreading knowledge is amongst the public interests which people should be aware of.

Amongst the innovated books are the reproduced books of heritage and manuscripts. As the reproducers of these spared no effort in editing, comparing, classifying, explaining, adding inflections to words, providing headings and indices, and giving them an innovative shape, then they are considered their sole property, and none is allowed to copy or publish them, save with their permission.

Consequently, the act of copying and selling books, undertaken by the parties mentioned in the above question, without obtaining the permission of the author and abiding by the provisions of Sharia in this regard is unlawful and a violation to the rights of the author and the publisher. And Allah Knows Best.

 

Chairman of the Iftaa` Board, Chief Justice, Izz Al-Deen Al-TamimiDr. Mohammad Abu Yahia

Dr. Abdulsalam Al-Abbadi

Dr. Yousef Gheezaan

Dr. Wasif Al-Bakhri

Sheikh Saeid Hijjawi

Sheikh Na`eim Mojahid

Sheikh Mahmoud Shwayyaat

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

Is it permissible for one to give the Zakah (obligatory charity) to his indebted brother?

It is permissible for one to give the Zakah to his brother if he was indebted, or poor.

Do pregnant and breastfeeding women have to fast?

Pregnant and breastfeeding women are required to fast. However, if fasting causes them harm or unusual hardship, they may break their fast but must make up for the missed days later.
If they break their fast solely out of fear for the fetus or the child, then they must both make up the fast and give fidyah (feeding a needy person for each missed day), as the benefit of breaking the fast was only for the child.

Where should a woman following her husband or another man in prayer stand?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
If a single woman prays with a man—whether she is his wife or a non-mahram (Ajnabiyyah)—the Sunnah is for her to stand behind the Imam and be shielded by him. If the Imam is leading both a man and a woman, the man should stand to the Imam's right, and the woman should stand behind the male follower (Muqtadi). In this way, she is shielded from the Imam by the male follower and remains at a distance from the follower and his line of sight. And Allah the Exalted knows best.