What is the ruling on forgiving a tenant next month's rent, with the intention of counting it toward zakāh al-māl?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It does not fulfill the obligation to count the rent owed on a house, or a portion of it, in lieu of zakāh. Rather, it is necessary to first transfer ownership of the zakāh amount to the poor person directly; only afterward may he be asked to pay the rent [from that money].
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 112): "If someone gives [money] to a poor person, stipulating that the recipient return it to him in payment of a debt owed to him, or says, 'I am making what you owe me into zakāh, so take it [as such]' — this is not valid. But if he gives it to him with the [unstated] intention that the recipient will use it to repay him, or says, 'Repay what you owe me, so that I may [then separately] give it to you as zakāh,' or the debtor himself says, 'Give it to me, so that I may [then] repay you with it' — this is valid, and there is no binding obligation for the recipient to actually fulfill this [informal understanding]."
We would also remind [the reader] of the ḥadīth of the Prophet ﷺ: "The Muslim is the brother of the Muslim: he does not wrong him, nor does he abandon him [to harm]. Whoever attends to the needs of his brother, Allah, the Mighty and Majestic, will attend to his needs. Whoever relieves a Muslim of a hardship, Allah, the Mighty and Majestic, will relieve him of one of the hardships of the Day of Resurrection. And whoever conceals [the faults of] a Muslim, Allah will conceal him on the Day of Resurrection." (Agreed upon). And Allah, the Exalted, knows best.
Who is the one deemed "able" (al-qādir), for whom the uḍḥiyah (sacrificial offering) is sunnah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The one who is deemed "able" (al-qādir) [to perform the uḍḥiyah, i.e., the sacrifice] is someone who possesses wealth sufficient to acquire the sacrificial animal, over and above what is needed to cover his own living expenses and the living expenses of his wife and children — or of anyone else whose financial support (nafaqah) is legally obligatory upon him — for the day of ‘Eid and the three days of Tashrīq [that follow it], since this is the designated time period for the sacrifice. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
I have a brother who is harsh in his dealings [with me], and many problems have occurred between us, and I do not intend to reconcile with him. What is the ruling of Islamic Law on that?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for a Muslim to abandon or boycott his fellow Muslim brother for more than three days. This is based on the saying of the Messenger of Allah, peace and blessings be upon him: "It is not lawful for a Muslim to forsake his brother for more than three [days], meeting each other but one turns away and the other turns away, and the better of the two is the one who initiates the greeting (salam)." (Reported by al-Bukhari.)
A Muslim must strive to end such estrangement (hajr), so as not to fall under the prohibition mentioned in the hadith. If he takes the initiative to reconcile but the other party does not respond, then there is no sin upon him. We remind [ourselves] of the saying of Allah, the Exalted: "And let them pardon and overlook. Do you not wish that Allah should forgive you? And Allah is Forgiving and Merciful." (An-Nur/22). And Allah, the Exalted, knows best.