What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible for a pious Muslim woman to stay with her husband who had quit praying out of laziness?
Quitting prayer is one of the major grave sins that come after disbelieving in Allah, but the wife of such a person isn`t considered divorced, rather, she should exert all her efforts in order to bring him back to the way of Islam. However, if his sin is likely to lure her from the way of Islam, then she had better separate from him by lawful means such as Mokhal`aa (When a wife pays a compensation for her husband in return for divorcing her). Moreover, if she exercises patience, and remains steadfast on her faith, then there is no harm in doing that.
What is the ruling of Islamic Law on one who died owing debts and left no wealth? Is it obligatory upon the heirs to settle these debts?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The general rule is that if a person dies owing rights to other people, such as debts, these are settled from his estate, if he left any wealth, before the estate is divided. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “The believer's soul is suspended by his debt until it is settled for him.” Graded ḥasan by al-Tirmidhī. Repayment of debts takes precedence over the heirs’ right to inheritance.
If the deceased left no estate, or left wealth that was insufficient to cover his debts, it is not obligatory for the heirs to pay from their own wealth, but it is recommended for them to do so, because the deceased’s dhimmah (legal liability) remains occupied by the debt. It is reported in some narrations that he remains held in suspension until his debt is paid, and it is not part of filial righteousness for a child to leave his father’s dhimmah burdened with debt.
All of the children may contribute to settling the debt on behalf of their father and cooperate in doing so, even in installments, according to their ability. And Allah Almighty knows best.
Is it a condition for the mosque where I‘tikaf is performed to hold Jumu‘ah prayers?
No, it is not a condition for the mosque where I‘tikaf is performed to have Jumu‘ah prayers. However, if a person vows to perform continuous I‘tikaf, and Jumu‘ah occurs within that period, then they must observe I‘tikaf in a mosque where Jumu‘ah is held so that they do not break their continuity by leaving for Friday prayer.