Is it permissible for a woman to sit with her brothers-in-law?
It is impermissible for a woman to sit with her brothers-in-law, and it is also impermissible for a person to have a Khulwa (seclusion) with his sister-in-law.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on performing the Duha (forenoon) prayer before its time has begun, because I go to school early in the morning?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Duha (forenoon) prayer is not valid if performed before its time has begun. Its time starts when the sun has risen to a noticeable height, that is, approximately fifteen minutes after sunrise, and it ends when the sun reaches its zenith (zawāl), shortly before the Dhuhr (noon) prayer. It is stated in Mughni al-Muhtaj (Vol.1/p.455): “Its time is from the rising of the sun [to a spear’s height] until the zenith.”
Accordingly, the Duha prayer is not valid if offered before the sun has risen, and its time remains open until just before Dhuhr. It may be performed at any time at school, during the break between classes or during recess. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on Making up Prayers Missed before Reaching Puberty?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Among the conditions for accountability for one's actions in the Hereafter is taklīf (religious legal responsibility) — meaning, possessing sound reason and having reached puberty. The signs of puberty are: nocturnal emission, menstruation, or reaching the age of fifteen [lunar years].
Whoever missed prayers before reaching puberty is not obligated to make them up, since taklīf did not yet apply to him at that time. Our master, the Prophet ﷺ, said: "The pen has been lifted from three: from the child until he reaches puberty, from the sleeping person until he wakes, and from the insane person until he regains sanity." [Related by Abū Dāwūd]
The method for making up missed prayers and fasts has already been explained in Fatwa No.
2705, and Fatwa No.
876. And Allah, the Exalted, knows best.