Articles

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-08-2023

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh

 

 

The General Iftaa Department, represented by His Eminence the Grand Mufti Sheikh Abdulkarim Al-Khasawneh, and His Excellency the Secretary-General Dr. Mohammad Al-Khalaileh, along with the esteemed Muftis, researchers, and administrators, mourn the passing of the honorable Sheikh Kamel Khatatbeh, the Mufti of Ajloun Governorate. They extend their deepest condolences to the Khatatbeh clan in general and to the family of the deceased in particular. They pray to Allah Almighty to replace the deceased with a better abode than his, a better family than his, better neighbors than his, and to grant him a place in His spacious gardens.

 

 

 

Indeed, to Allah we belong and to Him we shall return.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

 I`m keeping a plot of land (10 Dunums) for my children. Is it liable for Zakah?

Praise be to Allah, The Lord of the Worlds.

Land that is purchased with the intention of ownership and personal benefit—meaning to retain it for use and not for trade—is not subject to zakāh, as such property is not considered from trade commodities (ʿurūḍ al-tijārah).
 
It is stated in Al-Ḥāwī al-Kabīr:
“If it is property and one intends it for trade, then zakāh is due upon it; but if he intends it for personal possession, then no zakāh is due upon it.” And Allah, the Exalted, knows best.

 

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it permissible to offer an Udhiyah on behalf of the deceased?

In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
Offering an Udhiyah (sacrificial animal) on behalf of a deceased person is permissible. This is the official position of the Hanbali school (as stated in Kashshaf al-Qina’ by al-Bahuti,Vol.6/P.428) and was also upheld by the prominent Shafi'i scholar Al-’Abbadi (mentioned in Bidayat al-Muhtaj by Ibn Qadi Shuhbah,Vol. 4/P.358). It has likewise been narrated as a valid view among some Maliki and Hanafi scholars.
 
In fact, Imam Abu Dawud dedicated an entire chapter in his Sunan collection entitled, "Chapter on Sacrificing on Behalf of the Deceased." In it, he recorded a narration from Hanash, who said: "I saw 'Ali sacrificing two rams, so I asked him, 'What is this?' He replied, 'The Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) commanded me to offer a sacrifice on his behalf, so I am sacrificing on his behalf.'"
 
Imam Abu Dawud also narrated from Jabir (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) said: "O Allah, this is from You, for You, and on behalf of Muhammad and his Ummah (community). In the Name of Allah, and Allah is the Greatest," and he then slaughtered the animal.
 
The textual evidence here lies in the fact that our Master, the Prophet (peace and blessings be upon him), offered a sacrifice on behalf of his entire community—and it is well-established that his community includes those who have already passed away.
 
Furthermore, there is an abundance of sacred texts demonstrating that the rewards of righteous deeds reach the deceased. For instance, it is permissible to fast on behalf of a deceased person who passed away with missed obligatory fasts, and it is equally permissible to perform Hajj on their behalf, both of which are firmly established in authentic Hadiths. Therefore, if the reward of fasting (which is a purely physical act of worship) and Hajj (which is a joint physical and financial act of worship) can reach the deceased, then the reward of an Udhiyah reaches them with greater reason (by way of A Fortiori argument). This is because it is a purely financial act of worship, falling under the general category of charity (Sadaqah).
 
Additionally, scholars have reached a consensus (Ijma') that the rewards of charity reach the deceased, and since the Udhiyah is inherently an act of charity, it falls under the same ruling. Consequently, based on all the aforementioned evidence, we hold the view that offering a sacrifice on behalf of the deceased is entirely permissible. And Allah the Almighty Knows Best.

Where should a woman following her husband or another man in prayer stand?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
If a single woman prays with a man—whether she is his wife or a non-mahram (Ajnabiyyah)—the Sunnah is for her to stand behind the Imam and be shielded by him. If the Imam is leading both a man and a woman, the man should stand to the Imam's right, and the woman should stand behind the male follower (Muqtadi). In this way, she is shielded from the Imam by the male follower and remains at a distance from the follower and his line of sight. And Allah the Exalted knows best.