What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is required of a traveler or a sick person if they broke their fast and then their excuse ceased?
If a traveler settles or a sick person recovers after having broken their fast, it is recommended for them to refrain from eating and drinking for the rest of the day, but it is not obligatory.
What is the ruling on making up the regular pre-Dhuhr *sunnah* (*al-sunnah al-rātibah al-qabliyyah*) for one who missed it in the Dhuhr prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Every timed supererogatory prayer (nāfilah) is recommended (mandūb) to be made up if its time passes. As for a nāfilah that precedes the obligatory prayer, performing it before the farḍ is a matter of proper etiquette (adab); if it is prayed after the farḍ, it is still considered adāʾ (performed within its time). If the time of the farḍ has ended, it is recommended to make up (qaḍāʾ) the nāfilah for one who did not pray it.
Whoever misses the sunnah before Dhuhr, whether with an excuse or without one, it is recommended for him to pray it after the obligatory Dhuhr prayer, within the time of Dhuhr, even at its end, and it counts as adāʾ, not qaḍāʾ. It is also recommended for one who missed the pre-Dhuhr sunnah to pray it before the post-Dhuhr sunnah, in observance of the proper order. It is stated in ʿUmdat al-Sālik wa ʿUddat al-Nāsik (Vol.1/p.60): "What precedes the obligatory prayer has the same time as the obligatory prayer, and performing it before the farḍ is a matter of etiquette; after it, it is adāʾ. What follows the farḍ has its time begin with the performance of the farḍ and end with the end of its time."
If the time of Dhuhr has ended, it is recommended for him to pray both the pre- and post-Dhuhr sunnahs, and they count as qaḍāʾ for both. It is stated in ʿUmdat al-Sālik (1/61): "Every timed nafl, such as the ʿĪd prayer, Duha, Witr, and the regular rawātib of the obligatory prayers, if it is missed, it is recommended to make it up forever." And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on forgiving a tenant next month's rent, with the intention of counting it toward zakāh al-māl?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It does not fulfill the obligation to count the rent owed on a house, or a portion of it, in lieu of zakāh. Rather, it is necessary to first transfer ownership of the zakāh amount to the poor person directly; only afterward may he be asked to pay the rent [from that money].
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 112): "If someone gives [money] to a poor person, stipulating that the recipient return it to him in payment of a debt owed to him, or says, 'I am making what you owe me into zakāh, so take it [as such]' — this is not valid. But if he gives it to him with the [unstated] intention that the recipient will use it to repay him, or says, 'Repay what you owe me, so that I may [then separately] give it to you as zakāh,' or the debtor himself says, 'Give it to me, so that I may [then] repay you with it' — this is valid, and there is no binding obligation for the recipient to actually fulfill this [informal understanding]."
We would also remind [the reader] of the ḥadīth of the Prophet ﷺ: "The Muslim is the brother of the Muslim: he does not wrong him, nor does he abandon him [to harm]. Whoever attends to the needs of his brother, Allah, the Mighty and Majestic, will attend to his needs. Whoever relieves a Muslim of a hardship, Allah, the Mighty and Majestic, will relieve him of one of the hardships of the Day of Resurrection. And whoever conceals [the faults of] a Muslim, Allah will conceal him on the Day of Resurrection." (Agreed upon). And Allah, the Exalted, knows best.